20
%b
ALES Sözel Nasıl Çalışılır?
ALES sözel puan ile başvuruda bulunacak adaylar için sözel alan çalışma yöntemlerini içeren yazımızı inceleyebilirsiniz.
ALES Nedir?
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) üniversitelerin Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi kadrolarına yerleşmek, yurt içi yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için, yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimi başvurularında ise yazılı sınav puanı olarak geçerlidir. ÖSYM tarafından bir yılda üç defa gerçekleştirilen ALES, güncel sınav içeriğinde 100 soru içerir ve 150 dakika sınav süresi bulunur. ALES sonuç belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. ALES puanı, sözel, sayısal ve eşit ağırlık şeklinde üç puan türü üzerinden hesaplanır. Tüm alanlar için ayrı ayrı test ağırlıklarını oluşturan ağırlıklı puan değerleri hesaplanır. ALES Sözel puanı için sayısal testi 0,25, sözel testi 0,75 ağırlıklı puanları değerlendirilmeye alınırken, ALES Sayısal puanı için sayısal testi 0,75, sözel testi ise 0,25 ağırlıklı puanı ile değerlendirilir. ALES Eşit Ağırlık puanı için ise sayısal testi 0,50 sözel testi ise 0,50 ağırlıklı puanı üzerinden eşit oranda değerlendirme yapılmaktadır. ALES Sözel puanınızın nasıl hesaplandığını öğrenmek için ALES Sözel Puanı Nasıl Hesaplanır başlıklı yazımız içeriğinden bilgi alabilirsiniz.
ALES’e Nasıl Çalışmalısınız?
ALES, akademik kariyer yapmak isteyen kişilerin başvurularında oldukça büyük bir paya (%40 ve üzeri) sahip olması nedeniyle çok önemlidir. ALES sınav içeriği bakımından sayısal ve sözel test olmak üzere iki testten oluşur. Bu testlerde Türkçe ve Matematik soruları sorulur. ALES soruları hızlı çözmeniz gereken detaylı ve analiz gerektirecek sorulardır. ALES cevapları değerlendirilirken standart sapma oranı eklendiği için çözerken size uzun gelen ve zorlandığınız bir sorunun sizi diğer adayların önüne geçirebileceğinden emin olabilirsiniz. ALES’e çalışan adaylar sınav formatının alacakları puanı etkilememesi için temel eksikliklerini tamamladıktan sonra soru çözüm alıştırmaları üzerinde durmalıdırlar. ALES geçmiş yıllara ait sınav soruları ve güvenilir yayınevlerinin kaynakları oldukça verim sağlayacaktır. Her bir soru için yeterli miktarda soru çözdükten sonra sınava kadar deneme çözerek ve ne kadar süre harcadığınızı hesaplayarak ilerlemeniz gerekir.
ALES’e Nasıl Hazırlanmalısınız?
ALES’e hazırlanan adaylar en çok dershaneye giderek mi yoksa kendi çalışmalarımla başarılı olabilir miyim sorularını sormaktadırlar. Böyle bir ikilemde kaldığınızda konu eksiğiniz var ise yardım almanız daha uygun olacaktır. Temel konuları tamamlayıp, soru çözüm tekniklerini öğrenip son olarak yoğun deneme çözümlerini eğitimle tamamlayarak, sınavda hız kazanabilirsiniz. Ayrıca temel konular, soru çözüm teknikleri için eğitim almak istediğinizde karşınıza bu eğitimi yüz yüze mi yoksa online olarak mı almalıyım şeklinde ikinci bir yol ayrımı çıkar. Önerimiz “Bu tamamen sizin tercinizdir” yönünde olacaktır. Eğer yüz yüze eğitim size daha çok verim sağlayacaksa ALES konusunda tecrübesi olan eğitmen ekibine sahip aynı zamanda çalışmalarınızda size yeterli kaynak (soru çözüm ve deneme) sağlayacak bir kurum seçmelisiniz. Online eğitime karar verirseniz bu eğitim de de aynı özellikler olmasına dikkat etmelisiniz. ALES’e yönelik eğitim alırken çalışmaya ayıracağınız vakit de çok önemlidir. Yoğun iş veya okul temponuzun olması nedeniyle dershaneye gitmek sizi oldukça yoracaktır. Bu durumda online eğitim seçeneği daha mantıklıdır. Evinizin konforun ALES eğitiminizi online olarak almayı tercih edebilirsiniz. Alanında uzman başarılı eğitmenlerin olduğu online bir eğitim size yüz yüze bir eğitim kadar verim sağlayacaktır. Daha önce hiç online ALES eğitimi almadıysanız örnek ders videolarımızı izleyebilir, online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.
ALES Sözel Soru Dağılımı ve Konuları Nelerdir?
ALES Sözel alandan sınava hazırlanan adaylar, sınava çalışmaya başlamadan sınav içeriğinin genel yapısını özellikle ALES sözel soru ve konu dağılımına hakim olmalı ve çalışma programını buna göre ayarlamalıdır. ALES Sözel alanda:
• Sözcükte Anlam.
• Cümlede Anlam.
• Anlatım Bozuklukları
• Anlatım Biçimleri.
• Paragraf.
• Sözel Mantık konuları bulunmaktadır.
Bununla birlikte uygulanan her sınavda değişebilen soru sayılarının ortalama değerlerini içeren ALES Sözel alan soru dağılımını inceleyebilirsiniz:
• Sözcükte Anlam (1 - 2 Soru)
• Cümlenin Anlam ve Yorumu (3-4 Soru)
• Paragraf (Konu Ana Düşünce) (35-40 Soru)
• Sözel Mantık ( 8 Soru)
ALES Sözel Nasıl Çalışılır?
ALES puanı yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen adaylar için çok önemlidir. Adaylar başvurularda talep edilen ALES puanını 1-2 puanla kaçırmakta veya yüksek puan alamadıkları için müracaatlarda üst sıralamalara çıkma şanslarını kaybetmektedir. Bu nedenle ALES Sözel alandan sınava gireceklerin Türkçe konularını iyi bilmesi önemlidir. Ayrıca 70 ve üzeri bir puan hedefiniz varsa sayısal testinden de çözebildiğiniz kadar soruyu doğru çözmelisiniz. ALES Sözel alanından puan almak için hazırlanırken sınavda çıkan temel Türkçe konu eksiklerini tamamladıktan sonra soru çözümü içeren test kaynakları veya size bu kaynakları sağlayacak yüz yüze veya online eğitimlerden yararlanılmalıdır. Özgün sınav soruları ve geçmiş yıllara ait Türkçe soru çözümünü tamamladıktan sonra yine aynı şekilde özgün ALES sözel denemeleri ve ALES sözel çıkmış soruları içeren denemeler çözülmelidir. Size puan getirecek sözel mantık sorularını da unutmamalı, sözel mantık çalışmanız için ayrıca zaman ayırmalısınız. Mantık soruları için yardıma ihtiyacınız varsa ALES Sözel Mantık Nasıl Çözülür yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu çalışma 0,75 oranında ağırlıklı puan getirecek sözel testi içindir. Başvurularda önde olmak için yüksek puan hedefleyenler daha önce de belirttiğimiz gibi sayısal konularıyla ilgili eksiklerini tamamladıktan sonra soru çözümü alıştırmaları yapmalıdırlar. Hepinizin bildiği gibi ALES sizden hızlı olmanızı bekleyen bir sınavdır. Çalışmalarınızı her zaman buna göre ayarlamalı ne kadar soru tipi görüp çözüm yönteminizi öğrenirseniz sizin için o kadar faydalı olacağını unutmamalısınız.