shape shape shape shape
ALES Eşit Ağırlık Konuları ve Soru Dağılımı
13
%b
0 Yorum
10253 Görüntülenme

ALES Eşit Ağırlık Konuları ve Soru Dağılımı

ALES  Eşit Ağırlık alanında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz.

ALES sınav içeriği olarak Sayısal ve Sözel olmak üzere iki alanı kapsamaktadır. Eşit ağırlık alanından sınava girecek adaylar puan hesaplama esnasında ÖSYM tarafından göz önünde bulundurulan katsayılar nedeniyle hem sayısal konuları ve soru dağılımına yönelik hem de sözel konuları ve soru dağılımını göz önünde bulunduran bir çalışma sağlamalıdırlar.  ALES Nedir? ALES’te Eşit Ağırlık Alanında Nasıl Başarı Sağlayabiliriz? ALES Eşit Ağırlık Konuları ve Soru Dağılımı Nasıldır? sorularının cevapları ile ALES Eşit Ağırlık için ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.


ALES Nedir?


ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen yüksek lisans eğitimine başlamak isteyen ya da doktora eğitimi aşamasına devam ederek akademik kariyer hedefi bulunan adayların mutlaka girmeleri gereken bir sınavdır. ALES sınav içeriğinde adayların birbirinden farklı zihinsel yetenekleri test edilerek, başlıca sıralama, analiz etme, çözümleme, yorumlama ve ayrıca sayısal ve sözel mantık soruları ile mantıksal akıl yürütme yetileri değerlendirmeye alınmaktadır.

ALES’te başarılı olan akademisyen adayları sınav sonuçları ile yüksek lisans ve doktora eğitim başvuruları dışında Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi gibi kadrolara da başvurabilmektedirler. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşların sağladığı burslu lisansüstü programları ile yurt dışında eğitim almayı isteyen adaylar seçilirken de ALES sonucu önemli bir rol oynamaktadır.

ALES sonucu, doktora ve yüksek lisans başvurularında asgari olarak %50 oranında bir yere sahiptir. Tezsiz yüksek lisans başvuruları için ve doktora mezunlarının yeniden yüksek lisans veya doktora yapmaları durumunda ALES puanı talep edilmemektedir. Tezli Yüksek Lisans programları için ise istenen puan en az 55 puandır. Lisans mezunu olup direkt doktora programlarına başlama durumunda, başvuru şartlarında belirtilen en düşük ALES puanı 80’dir. ALES puanı geçerlilik süresi 5 (beş) yıldır.

Bir yıl içerisinde gerçekleştirilecek olan sınavların yayımlandığı ÖSYM Sınav Takvimi’nde ALES’in yılda  3 defa gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Buna göre ALES, ilkbahar döneminde 1 defa ve sonbahar döneminde 2 defa uygulanmaktadır. Yıl içerisinde gerçekleşecek tüm Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarına girme hakkına sahipsiniz. Başvurular esnasında geçerlilik süresi henüz sona ermemiş ve en yüksek puanı içeren ALES sonuç belgesini ilgili kurumlara belge olarak sunabilirsiniz.
ALES’te sınava giren adayların çözmesi gereken sayısal ve sözel olmak üzere iki alan bulunmaktadır. Sayısal alanda Matematik, sözel alanda ise Türkçe soruları sorulmaktadır. Sınav toplamda 100 adet sorudan (50 Matematik ve 50 Türkçe sorusu olmak üzere) oluşur ve 2,5 saat (150 dakika) süre içinde sınav tamamlanmaktadır. 


ALES Puan Türleri Nelerdir?


ALES’te sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak 3 farklı puan türü mevcuttur.
Doktora ve yüksek lisans eğitimi için yapılan başvurular ve akademik kadrolara atanmaları için adaylardan istenen puan türüne uygun alanları seçerek soru çözmeleri zorunludur.
Her bir puan türüne için farklı kat sayılar bulunmaktadır. Katsayı tablosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:


ALES     SAYISAL    SÖZEL
Sayısal     0,75     0,25
Eşit Ağırlık     0,50      0,50
Sözel     0,25     0,75


ALES Puan Hesaplama


ALES sayısal ve sözel alanda bulunan sorulara adayların verdiği doğru cevaplar ile yanlış cevaplar tek tek toplandıktan sonra doğru cevap sayısından yanlış cevapların dörtte biri çıkarıldıktan sonra ham puan elde edilmektedir.  
Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden ALES Sayısal, ALES Sözel ve ALES Eşit Ağırlık puanlarına dönüştürülecektir. 



 



ALES Eşit Ağırlık Puanı Nasıl Hesaplanır ?


Daha önceki yıllarda ALES Eşit Ağırlık hesaplanırken sayısal testleri %60 ve sözel testi %40 etkiliydi. Bu durum puanlamanın eşit dağılım göstermemesine sebep oluyordu. Ancak 2017 yılında alınan karar doğrultusunda ALES’te sınav süresi, sınav alanları ayrımı ve soru sayısında yapılan değişikliklerin dışında puan türlerinde kat sayılar da düzenlendi ve ALES Eşit Ağırlık katsayısı hem sayısal hem de sözel testte %50 etkili olarak kabul edildi.

ALES Eşit Ağırlık Nedir? 


ALES Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık alanları üzerinden değerlendirilmektedir. Sınava giren adaylar hangi puan türü üzerinden puan almaları gerekiyorsa o alana yönelik soruları çözmelidirler. 

Üniversitelerin eşit ağırlık bölümlerinde okuyan veya bu bölümlerden mezun olan adaylar akademik kariyer yapmak amacıyla bu alanlarda açılan Araştırma ve Öğretim Görevlisi kadrolarına atanmak için ALES Sayısal ve Sözel alan sorularının her ikisinden de çözmelidirler.

Daha önceki yıllarda Sayısal-I / Sayısal- II ve Sözel- I-II olarak bölümlere ayrılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’na (ALES) eşit ağırlık alanından girecek bir kişi ALES Eşit Ağırlık puanı için Sayısal -I, Sayısal- II ve Sözel – 1 alanlarını çözmeliydi. Ancak yapılan değişik ile 4 testten Sayısal ve Sözel olmak üzere 2 teste düşürülmüştür. Bununla birlikte daha önce 120 soru üzerinden değerlendirmeye alınan Eşit Ağırlık puanı için adaylar, istedikleri puana ulaşabilmek için artık sadece toplam 100 soru ve sayısal ve sözel alandan oluşan sınavda her iki alandan da soru çözmelidirler.

Yapılan değişikle ayrıca ALES Sınav Süresi 180 dakikadan 150 dakikaya düşürülmüş ve toplam sınav soru 160 soru yerine 100 soru olarak belirlenmiş ve sınav geçerlik süresi de 3 yıldan 5 yıla uzatılmıştır.

 

ALES Eşit Ağırlık Alanında Nasıl Başarı Sağlanır?


ALES Eşit Ağırlık alanı hem sayısal hem de sözel alan hakimiyeti gerektirmektedir. Sayısal alanın sözel alandan, sözel alanın da sayısal alandan katsayı anlamında bir üstünlüğü bulunmamaktadır. Eğer ALES Eşit Ağırlık alanından sınava girerek başarı sağlamak istiyorsanız hem Matematik hem de Türkçe konuları için sınavda karşınıza gelebilecek sorulara yönelik konu bilgisi alt yapınızı tamamlamanız önem arz etmektedir. Bunun için ALES Matematik ve ALES Türkçe Konu Anlatımı kaynaklarına veya buna yönelik yüz yüze eğitim veren, gün içinde çalışmak için ayırabileceğiniz vakit sınırlıysa da online eğitimlerden destek alabilirsiniz.
Bildiğiniz alanında uzman eğitmenlerden eğitim alabileceğiniz bir online eğitim kurumu yoksa, Online ALES Matematik Konu Anlatımı ve Online ALES Türkçe Konu Anlatımı eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

Eşit Ağırlık alanı, Akademik ve Personel Lisansüstü Sınavı’nda Sayısal ve Sözel alana göre daha detaylı ve yoğun çalışma gerektirecektir. Bunun nedeni hem matematik çözümüne hakim olmanız yani analitik zihinsel becerileriniz ile sözel alanda Türkçe sorularını daha iyi çözebilmek için ihtiyacınız olan dilsel becerilerinizin yeterli oranlarda olması gereklidir. ALES Eşit Ağırlık alanına hazırlanırken ilettiğimiz alanlarda konu eksikleriniz varsa bunları tamamladıktan sonra bu çalışmanızı destekleyici olarak yoksa direkt ALES’te sorulan Matematik ve Türkçe sorularını çözme konusunda size gereken hızı kazandıracak soru çözüm alıştırmalarını her iki alanda da yapmanız gerekir. 

Son olarak konu ve soru çözüm alıştırmalarını eksiksiz bir şekilde tamamlayan adaylar ALES Eşit Ağırlık puanı için hem sayısal hem de sözel alana yönelik deneme çözmelidirler. Deneme çözüm aşaması sınava kadar devam etmeli ve ilettiğimiz gibi çalışmanızın son aşaması olmalıdır.

Online ALES Sayısal Soru Çözümü ve Deneme eğitimlerimiz ile Online ALES Sözel Soru Çözümü ve Online ALES Deneme Eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

ALES sınav içeriğinde bulunan iki alanı da kapsayan 100 sorunun Eşit Ağırlık alanı için eşit öneme sahip olduğunu bilir ve buna yönelik çalışma sağlarsanız hızınızı ve becerilerinizi ölçerek, hedefinize ulaşmanız için gerekli olan ALES Eşit Ağırlık puanını siz de alabilirsiniz.


ALES Eşit Ağırlık Alanında Kaç Soru Çıkar?


ALES Eşit Ağırlık puan türü üzerinden sınava girecek adaylar hem sayısal hem de sözel alan sorularını çözmelidirler. Bu puan türüne ait katsayı 0.5 Sayısal ve 0.5 Sözel alan içindir. Bu nedenle Eşit Ağırlık puanının hesaplanması için adayların hem sayısal hem de sözel alan sorularından eşit oranda çözmeleri gerektiği anlamına gelmektedir. ALES Eşit Ağırlık alanında değerlendirme eşit oranlarda ve 100 soru üzerinden hesaplanır. Bu nedenle ALES Eşit Ağırlık Alanında Kaç Soru Çıkar? sorusuna cevabımız sınav sorularının tamamı olacaktır.


ALES Eşit Ağırlık Konuları Nelerdir? ALES Eşit Ağırlık Alanında Soru Dağılımı Nasıldır?


Sınavda bulunan Eşit ağırlık puan türüne ait konuları içeren ayrı bir eğitim bulunmamaktadır. ALES Eşit Ağırlık puanına ihtiyaç duyan adayların her birinin çözmesi gereken ALES Konuları hem ALES Sayısal hem de ALES Sözel konularıdır.

ALES’e Eşit Ağırlık alanından girecekler için ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı ve ALES Sözel Konuları ve Soru Dağılımı  ile sayısal alanda ALES Geometri Konuları ve Soru Dağılımı yazılarımızı okumalısınız.

Aynı zamanda sizi rakiplerinizden ayıracak ALES Mantık soruları için çalışma yöntemlerini de içeren ALES Mantık Konuları ve Soru Dağılımı yazımızı da incelemenizi öneririz.


ALES sınav içeriği listesi aşağıda iletilmiştir: 



ALES Matematik Konuları

- Temel Kavramlar
- Çözümleme
- Bölme ve Bölünebilme
- Asal Çarpanlar, EBOB-EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
- Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Denklemler
- Oran-Orantı
- Sayı ve Kesir Problemleri
- Yaş Problemleri
- İşçi ve Havuz Problemleri
- Hareket Problemleri
- Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
- Karışım Problemleri
- Kümeler
- İşlem
- Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık


ALES Sayısal Mantık Konuları

- Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
- Şekil, Yetenek ve Sayı Dizileri,
- Mantıksal Muhakeme Problemleri


ALES Geometri Konuları

- Doğruda Açılar
- Üçgende Açılar
- Üçgende Uzunluk ve Alan
- Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
- Dörtgenler
- Çember ve Daire
- Analitik Geometri
- Katı Cisimler

ALES Türkçe Konuları

- Sözcükte Anlam
- Cümlede Anlama
- Anlatım Biçimleri
- Paragraf
- Anlatım Bozuklukları


ALES Sözel Mantık (Mantıksal Akıl Yürütme)

- Şifreleme, Şifre Çözümleme
- Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme


ALES Eşit Ağırlık Alanında Soru Dağılımı Nasıldır?



Akademik kariyerin ilk basamağı olan yüksek lisans eğitimine başvurmak ya da akademik kadrolara atanmak için gerekli son aşama olan doktora eğitiminizi tamamlamak için ALES puanına ihtiyacınız olacaktır. ALES Eşit Ağırlık alanından puana ihtiyacı olan adayların sınavda eşit oran katsayıya sahip sayısal ve sözel alan sorularını çözmeleri gerekir bu nedenle değerlendirme 100 soru üzerinden olacaktır. ALES Eşit Ağırlık alan puanı için ALES Sayısal ve Sözel alanda sorulan Matematik ve Türkçe konularından karşınıza gelebilecek olan bazı konuların soru dağılımını görebilirsiniz. Aşağıdaki listede verilen her konu yıl içinde gerçekleşecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavlarının her birinde karşınıza gelmeyebilir. İnceleyeceğiniz tablolar ALES Matematik ve Türkçe soru dağılımı bakımından bir ortalama iletmektedir:



Sayısal Konular     Soru Sayıları
Doğal Sayı - Tam Sayı    1-2
Faktöriyel     1
Bölme     1-2
Bölünebilme Kuralları     1
Rasyonel Sayılar     2-3
Eşitsizlik     1
Mutlak Değer     2-3
Üslü Sayılar     2-3
Köklü Sayılar     1
Çarpanlara Ayırma     1
Oran - Orantı     2-4
Problemler     12
Kümeler     1-2
İşlem - Modüler Aritmetik     1
Permütasyon - Kombinasyon - Olasılık     2-3
Tablo - Grafik Yorumlama     6
Sayısal Mantık     14-15
Geometri     10-12


Sözel Konular     Soru Sayısı
Sözcükte Anlam      1-2
Cümlenin Anlam ve Yorumu     3-4
Paragraf (Konu Ana Düşünce)     35-40
Sözel Mantık     8

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.