shape shape shape shape
ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı
07
%b
0 Yorum
39509 Görüntülenme

ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı

ALES Sayısal alanda ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz.

ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı ALES, sınav içeriği olarak Sayısal ve Sözel olmak üzere iki alanı kapsamaktadır. Sayısal alandan sınava girecek adaylar, ÖSYM tarafından puan hesaplaması yapılırken göz önünde bulundurulan katsayılar nedeniyle ağırlıklı olarak sayısal konuları ve soru dağılımına yönelik çalışma sağlamalıdırlar. ALES Nedir? ALES Sayısal Alanda Nasıl Başarı Sağlayabiliriz? ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı Nasıldır? sorularının cevapları ile ALES Sayısal için ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.  

 ALES Nedir?


ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen ve akademik kariyer hedefi bulunan adayların girmeleri gereken bir sınavdır. ALES sınav içeriğinde adayların birçok farklı zihinsel becerileri test edilerek, özellikle sıralama, analiz etme, çözümleme, yorumlama ve son olarak sayısal ve sözel mantık soruları ile mantıksal akıl yürütme yetileri değerlendirilmektedir.

ALES’e girerek başarılı olan adaylar sınav sonucu ile lisansüstü başvurularının yanı sıra Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarına da başvurabilmektedir. Ayrıca farklı kamu kurum ve kuruluşların sağladığı burslu lisansüstü programları ile yurt dışında eğitim alacak adayların seçiminde de yine ALES sonucu değerlendirilmektedir.

ALES sonucu, doktora ve yüksek lisans başvurularında en az %50 oranında bir paya sahiptir. Tezsiz yüksek lisans için ALES puanı istenmemektedir. Tezli Yüksek Lisansa başlamak ve yüksek lisans mezunu olup doktoraya devam etmek için en az 55 puan almanız gerekir. Lisans sonrası direkt Doktora programlarına kaydolmak için ise gereken en düşük ALES puanı 80 puandır. Bunun yanında daha doktora yapmış adayların tekrar lisansüstü eğitim almak istemesi durumunda da ALES şartı aranmamaktadır. Alınan ALES puanı geçerlilik süresi 5 (beş) yıldır.

Bir yılda üç defa gerçekleştirilen ALES, ilkbahar döneminde 1 defa ve sonbahar döneminde 2 defa uygulanmaktadır. Yıl içerisinde gerçekleşecek tüm Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarına girebilirsiniz. Başvuru yaparken geçerlilik süresi dolmamış en yüksek puanlı ALES sonuç belgesini ilgili kurumlara iletebilirsiniz.

ALES, sayısal ve sözel olmak üzere iki alandan oluşur. Sayısal alanda Matematik, sözel alanda ise Türkçe soruları sorulmaktadır. Sınav toplam 100 adet sorudan oluşur ve 2,5 saat (150 dakika) sınav süresi tanınmıştır.

ALES Puan Türleri Nelerdir?


ALES’te sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak 3 farklı puan türü mevcuttur. Doktora ve yüksek lisans eğitimi için yapılan başvurular ve akademik kadro ilanlarında adaylardan istenen puan türüne uygun alanları seçerek soru çözmelidirler.

Her bir puan türüne için farklı kat sayılar bulunmaktadır.

Katsayı tablosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:  

ALES   SAYISAL SÖZEL
 Sayısal  0,75 0,25
Sözel 0,25 0,75
Eşit Ağırlık 0,50 0,50


ALES Puan Hesaplama


ALES sayısal ve sözel alanda bulunan sorulara adayların verdiği doğru cevaplar ile yanlış cevaplar tek tek toplandıktan sonra doğru cevap sayısından yanlış cevapların dörtte biri çıkarıldıktan sonra ham puan elde edilmektedir.  

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden ALES Sayısal, ALES Sözel ve ALES Eşit Ağırlık puanlarına dönüştürülecektir.


 


ALES Sayısal Alanda Nasıl Başarı Sağlanır?


Yüksek lisansa başlamak ya da doktora eğitiminize devam etmek istiyorsunuz fakat önünüzde başvuru da oldukça büyük bir paya (genelde ALES puanının %50’si değerlendirmeye alınır) sahip olan ALES sınav sonucu engeli var. ALES puanına ihtiyacı olan adaylar farklı seviyelerde olabilirler: Daha önce sınava hiç girmemiş olabilir, sınava girmiş fakat çalışmadan girmiş olabilirsiniz ya da sınavda sürekli ihtiyacınız olan puana çok yakın bir puan alarak uzun zamandır hedefinizi ıskalıyor ya da aldığınız puan başarı sıralamasına girmediği için size artık yeterli gelmiyor ve yükseltmek istiyor olabilirsiniz. Tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı sınava hazırlanırken seviyenize göre ALES sayısal alan ile alakalı tüm Matematik Konu Anlatımı, Matematik Soru Çözümü, Matematik Denemeleri ve Sayısal Mantık konu anlatımı ve soru çözümü kitaplarınızı aldınız ve çalışmaya başlamak için oldukça hazır görünüyorsunuz.

Öncelikle her ne kadar eğitiminiz sayısal alanda olsa da mutlaka konu eksiğiniz olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Konu eksikliğini görmezden gelerek hemen soru çözmek sizin zorlanmanıza ve dolayısıyla kısa süre içerisinde motivasyonunuzu düşmesine yol açabilir. Bu nedenle ilk aşamada konu eksiğiniz varsa ALES Matematik Konu Anlatımı içeren kitaplar veya ALES Matematik Konu Anlatımı online eğitimleri ile telafi etmeniz gerekir.

Kendi başınıza çalışırken zorlanıyorsanız Online ALES Sayısal Konu Anlatımı eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

ALES Matematik Konu Anlatımı eksiğinizi tamamladığınızda ikinci aşamanız ALES Matematik konuları ile alakalı sınavda karşınıza gelecek soru tiplerinde hız kazanmanız adına bol bol soru çözmek olmalıdır. Son aşamanız ise tüm yaptığınız çalışmanın sonucunu alacağınız deneme çözmek olmalıdır.

Çalışma sürecinizde aşama aşama ilerlerken soru ve deneme çözümü aşamasında uzman eğitmenler eşliğinde destek alarak ilerlemeyi tercih ediyorsanız Online ALES Sayısal Soru Çözümü ve Online ALES Sayısal Deneme eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

Unutmayın ALES 150 dk. gibi kısıtlı bir süre içerisinde sizden Sayısal ve Sözel alan sorularının toplamı olan 100 soruyu doğru olarak çözmenizi bekler. Bu her soru için yalnızca 1,5 dakika ayırabileceğiniz anlamına gelir. Tüm bu bilgiler ışığında lisansüstü başvurular için gereken 55 ve üzeri bir puan alabilmek için yukarıda iletmiş olduğumuz hazırlanma yöntemlerini kullanmanız başarı sağlamanıza yardımcı olacaktır.

ALES Sayısal Konuları Nelerdir? ALES Sayısal Alanında Kaç Soru Sorulur?


ALES Sayısal Konu Dağılımı


ALES sınav içeriğinde 100 adet soru bulunmaktadır. ALES Sayısal alanda 50 adet Matematik Sorusu ve ALES Sözel alanda ise 50 adet Türkçe Sorusu bulunur. Ayrıca ALES Sayısal alanında karşınıza gelecek 50 Matematik sorusundan 14 ya da 15 soru ALES Sayısal Mantık sorularına aittir. Yüzde oranında değerlendirildiğinde Sayısal Alanda sorulan soruların %30’u sayısal mantık sorusudur.

ALES Sayısal alanda sınava girecekler için ALES puanlarına etki edecek ALES Sözel soruları için ALES Sözel Konuları ve Soru Dağılımı yazımızı incelemenizi öneririz.


ALES sayısal konuları ve soru dağılımı aşağıda iletildiği gibidir:        


- Temel Kavramlar 
- Çözümleme       
- Bölme ve Bölünebilme 
- Asal Çarpanlar 
- EBOB-EKOK       
- Rasyonel Sayılar         
- Sıralama 
- Basit Eşitsizlikler          
- Mutlak Değer       
- Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma         
- Üslü Sayılar 
- Köklü Sayılar          
- Denklemler        
- Oran-Orantı          
- Sayı ve Kesir Problemleri    
- Yaş Problemleri   
- İşçi ve Havuz Problemleri      
- Hareket Problemleri  
- Yüzde-Kar-Zarar ve Faiz Problemleri         
- Karışım Problemleri         
- Kümeler 
- İşlem      
- Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık

ALES Sayısal Mantık Konuları 

- Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma          
- Şekil, Yetenek ve Sayı Dizileri
- Mantıksal Muhakeme Problemleri


ALES Geometri Konuları       

- Doğruda Açılar       
- Üçgende Açılar          
- Üçgende Uzunluk ve Alan          
- Üçgende Açıortay         
- Kenarortay ve Benzerlik        
- Dörtgenler, Çember ve Daire
- Analitik Geometri
- Katı Cisimler  

ALES Sayısal Alanda Soru Dağılımı Nasıldır?


Üniversitelerin lisans bölümlerinde eğitim gören ve mezun olduktan sonra akademik kariyer hedefi bulunan veya mezun halde olup yüksek lisans eğitime başlamak veya doktora devam etmek isteyen adaylardan başvuru için gerekli şartlarda ALES sayısal alan puanı isteniyorsa sınavda karşılarına 50 adet Matematik sorusu gelecektir. ALES Sayısal alanda sorulan Matematik konularından karşınıza gelebilecek olan bazı konuların soru dağılımını görebilirsiniz. Aşağıdaki listede verilen her konu yıl içinde düzenlenen tüm Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’nda karşınıza gelmeyebilir. İnceleyeceğiniz tablo ALES Matematik konuları için bir ortalama iletmektedir:  

Konular     Soru Sayıları 
Doğal Sayı - Tam Sayı  1-2 
Faktöriyel  1
Bölme 1-2 
Bölünebilme Kuralları  1
Rasyonel Sayılar  2-3
Eşitsizlik  1
Mutlak Değer  2-3  
Üslü Sayılar  2-3 
Köklü Sayılar 
Çarpanlara Ayırma 1
Oran - Orantı  2-4 
Problemler  12
Kümeler 1-2
İşlem - Modüler Aritmetik  1
Permütasyon - Kombinasyon - Olasılık  2-3 
Tablo - Grafik Yorumlama  6
Sayısal Mantık  14-15
Geometri  10-12

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.