shape shape shape shape
ALES Eşit Ağırlık Nasıl Çalışılır?
20
%b
0 Yorum
298 Görüntülenme

ALES Eşit Ağırlık Nasıl Çalışılır?

ALES eşit ağırlık puanı ile başvuruda bulunacak adaylar için eşit ağırlık alan çalışma yöntemlerini içeren yazımızı inceleyebilirsiniz.

ALES Nedir?


Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), üniversitelerde öğretim elemanı kadrosu olarak geçen Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi olabilmek, yurt içinde yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans ve doktora eğitimleri için istenen ALES puanını (en az 55) karşılamak için ve son olarak, yurt dışında lisansüstü başvurularında ise yazılı sınav puanı yerine geçmektedir. ÖSYM tarafından düzenlenen ve herhangi engel teşkil edecek bir durum olmadığında yıl içinde üç defa gerçekleşen ALES, 2,5 saat sınav süresi içinde çözülmesi gereken 100 soru içerir ve ALES sonuç belgesinin 5 yıl geçerliliği bulunmaktadır.

 

ALES puanı, sözel, sayısal ve eşit ağırlık şeklinde üç puan türü üzerinden hesaplanır. Her bir puan türü için test ağırlıklarını belirleyen ağırlıklı puan değerleri hesaplanmaktadır. ALES Eşit Ağırlık puanı için sayısal testi 0,50, sözel testi 0,50 olarak eşit oranda, ALES Sayısal puanı için sayısal testi 0,75, sözel testi ise 0,25 ağırlıklı puanı ve son olarak ALES Sözel puanı için ise sayısal testi 0,25 sözel testi ise 0,75 ağırlıklı puanı üzerinden değerlendirilir. ALES Eşit Ağırlık puanınızın nasıl hesaplandığını öğrenmek için ALES Eşit Ağırlık Puanı Nasıl Hesaplanır başlıklı yazımız içeriğinden bilgi alabilirsiniz.

 

ALES’e Nasıl Çalışmalısınız?

 

ALES, üniversitelerde öğretim elemanı kadrolarına yerleşmek isteyen ya da akademik kariyer yapmak için lisansüstü eğitim almak isteyen adayların başvurularında yabancı dil sınavından daha büyük yüzdelerle değerlendirilmektedir.  ALES’te matematik ve Türkçe sorularını içeren sayısal ve sözel test olmak üzere iki testten oluşur. Bu testlerde Türkçe ve Matematik soruları sorulur. ALES soruları sınava giren adayları yorumlama, çözümleme ve değerlendirme yapmaya zorlamaktadır. ALES sorularına verdiğiniz cevaplar değerlendirilirken ÖSYM tarafından standart sapma oranı da eklendiği için uzun ve detaylı bir soruyu çözmeniz sizi avantajlı konuma getirecektir.

ALES’e hazırlanan adaylar sınav soru tiplerinin ve süresinin alacakları puanı negatif yönde etkilememesi için konu eksiklerini giderdikten sonra soru çözümüne yoğunlaşmalıdırlar. Geçmiş yıllara ait ALES soruları ve bunun yanında tecrübeli kurumların kaynakları çalışmanıza destek olacaktır. Sınavda karşınıza gelecek tüm soru tiplerinin çalışmasını tamamladıktan sonra soruları çözerken harcadığınız süreyi hesaplayacağınız deneme çözümleri yapmanız gerekecektir.

 

ALES’e Nasıl Hazırlanmalısınız?

 

ALES’e yönelik hazırlık yapan kişiler dershaneye gitmek ile bireysel çalışma arasında kalmaktadır. Böyle bir durumda konu eksiğinizi tamamlamadıysanız ALES konusunda uzman bir eğitim kurumundan destek almanız daha uygundur. Önceliğiniz temel konulardaki eksiklerinizi tamamlamak sonra bu konuları içeren soru tiplerinin alıştırmalarını yapmak ve pratiğinizi arttırmak için deneme çözmeniz gerekecektir.

Eğer uzman bir kurumdan eğitim almayı tercih ederseniz ve yüz yüze eğitim ile online eğitim arasında kalırsanız bu noktada karar tamamen size aittir. Eğer örgün bir eğitimin sizin çalışma stilinize daha uygun olduğunu düşünüyorsanız ALES konusunda başarılı olan ve kaliteli eğitmenlerin bulunduğu bir kurum tercihinde bulunmanız mantıklı olacaktır. Bu kurumun aynı zamanda çalışmanıza destek sağlayacak yeterli kaynağı size sağlaması gereklidir.  Şayet tercihinizi online eğitimden yana kullanırsanız bu eğitiminde size bir dershane kadar verim sağlayabilmesi için aynı kriterleri değerlendirmeniz gerekecektir. ALES için dershane mi online eğitim mi kararınızı alırken iş veya okul temponuzu düşünmelisiniz. Günlük çalışma süreciniz sabah erken saatlerde başlayıp gece geç vakitlere kadar devam ediyorsa dershaneye gitmeniz sizin için zor olacaktır. Bu durumda online eğitim almanız daha uygudur. Böylece evinizde kalan vaktinizde ALES eğitiminizi online olarak alabilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi alanında uzman ve başarılı matematik ve Türkçe öğretmenlerin bulunduğu online bir eğitim size yüz yüze bir eğitimle aynı oranda yardımcı olacaktır. Eğer ALES online eğitimi hakkında bilginiz yok ise  örnek ders videolarımızı izleyebilir, online eğitimlerimize göz atabilirsiniz.

 


ALES Eşit Ağırlık Soru Dağılımı ve Konuları Nelerdir?

 

ALES Eşit Ağırlık alandan sınava hazırlanan adaylar, sınava çalışmaya başlamadan sınav içeriğinin genel yapısını özellikle ALES Eşit Ağırlık soru ve konu dağılımına hakim olmalı ve çalışma programını buna göre ayarlamalıdır.

ALES Eşit Ağırlık puanı için sayısal alanda;

 

ALES Matematik Konuları


1. Temel Kavramlar
2. Çözümleme
3. Bölme ve Bölünebilme
4. Asal Çarpanlar, EBOB-EKOK
5. Rasyonel Sayılar
6. Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
7. Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
8. Üslü Sayılar
9. Köklü Sayılar
10. Denklemler
11. Oran-Orantı
12. Sayı ve Kesir Problemleri
13. Yaş Problemleri
14. İşçi ve Havuz Problemleri
15. Hareket Problemleri
16. Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
17. Karışım Problemleri
18. Kümeler
19. İşlem
20. Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık

ALES Sayısal Mantık Konuları


·  Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma

·  Şekil, Yetenek ve Sayı Dizileri,

·  Mantıksal Muhakeme Problemleri

 

ALES Geometri Konuları


1. Doğruda Açılar
2. Üçgende Açılar
3. Üçgende Uzunluk ve Alan
4. Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
5. Dörtgenler
6. Çember ve Daire
7. Analitik Geometri
8. Katı Cisimler

 

ALES Eşit Ağırlık puanı için sözel alanda;

 

ALES Türkçe Konuları


1. Sözcükte Anlam
2. Cümlede Anlama
3. Anlatım Biçimleri
4. Paragraf
5. Anlatım Bozuklukları

 

ALES Sözel Mantık (Mantıksal Akıl Yürütme)


1. Şifreleme, Şifre Çözümleme
2. Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme

konuları bulunmaktadır ve eşit ağırlık puan türü için gerçekleşen sınavlarda aynı konular bulunmayabilir bu nedenle soru sayılarının ortalama değerlerini içeren ALES Eşit Ağırlık alanı soru dağılımını inceleyebilirsiniz:



Sayısal Konular     Soru Sayıları
Doğal Sayı - Tam Sayı    1-2
Faktöriyel     1
Bölme     1-2
Bölünebilme Kuralları     1
Rasyonel Sayılar     2-3
Eşitsizlik     1
Mutlak Değer     2-3
Üslü Sayılar     2-3
Köklü Sayılar     1
Çarpanlara Ayırma     1
Oran - Orantı     2-4
Problemler     12
Kümeler     1-2
İşlem - Modüler Aritmetik     1
Permütasyon - Kombinasyon - Olasılık     2-3
Tablo - Grafik Yorumlama     6
Sayısal Mantık     14-15
Geometri     10-12


Sözel Konular     Soru Sayısı
Sözcükte Anlam      1-2
Cümlenin Anlam ve Yorumu     3-4
Paragraf (Konu Ana Düşünce)     35-40
Sözel Mantık     8

 
 

ALES Eşit Ağırlık Nasıl Çalışılır?

 

ALES puanı lisansüstü veya akademik kadrolara yerleşmek isteyen adaylar için oldukça önemlidir. Adaylar başvurularda istenen 55 ve üzeri ALES puanını sağlamak kadro veya lisansüstü eğitim sıralamasın girmek için büyük bir yarış halindedir. Asgari puanlar üst sıralara taşımadığı için alınması gereken puanlar genelde 70 ve üzeridir. ALES Eşit Ağırlık puan türü ile başvuruda bulunacak adaylar bu noktada her iki alana da hakimiyet gerektiği için dezavantajlı konumdadır. ALES Sayısal puan türünden sınava giren birçok aday eşit ağırlık puan türünde başarılı olmaktadır. Eğer sayısal alandakiler alan eşit ağırlık puanlarını kullanmayı düşünürlerse bu eşit ağırlık alanından başvuru yapacakların şansını azaltan bir duruma yol açacaktır.

Bu nedenle ALES Eşit Ağırlık alandan sınava gireceklerin hem Matematik hem de Türkçe konularını iyi bilmesi gereklidir. Sayısal ve sözel testlerinden eşit oranda başarı göstermeli ve standart sapmayı etkileyecek sorulara özellikle ağırlık vermeniz gerekecektir.

ALES Eşit Ağırlık alanından puan almak için hazırlanırken sınavda çıkan Türkçe ve matematik konularındaki eksikler tamamlanıp soru çözümüne geçilmelidir. Bireysel çalışma için test kaynakları yardımcı olacaktır. İkinci bir tercih olarak size bu kaynakları sağlayacak yüz yüze veya online eğitimlerden yararlanmayı tercih etmeniz de mümkündür.  Özgün ve geçmiş yıllara ait soru çözümü ve ALES Eşit Ağırlık çıkmış soruları içeren deneme çözümü yapılmalıdır.  Büyük oranda puan getirecek sözel ve sayısal mantık sorularını da çalışmalısınız. Bu soruları çözerken yardıma ihtiyacınız oluyorsa ALES Sözel Mantık Nasıl Çözülür ve ALES Sayısal Mantık Nasıl Çözülür yazımızı inceleyebilirsiniz. Çalışmanızı her iki test için de aynı oranda ilerletmeniz önemlidir. Son olarak ALES muhakeme yeteneğinizi ölçtüğü kadar hızınızı da ölçen bir sınavdır. Çalışırken zamanı kontrol etmeli ve özellikle deneme çözerken sınavdaymışçasına zaman sayacı ile soruları çözmenizi öneririz.

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.