shape shape shape shape
ALES Sayısal Yaş Problemleri
03
Feb
0 Yorum
37 Görüntülenme

ALES Sayısal Yaş Problemleri

Bu içeriğimizde ALES Sayısal Yaş Problemleri ve yaş problemlerinin çözümleri hakkında önemli ipuçlarına yer verdik.


Problemler konusunun alt başlıklarından birisi olan yaş problemleri ALES sayısal alanda bolca sorulan konulardan birisidir. Diğer matematik konularında da olduğu gibi yaş problemleri konusunda da temel kuralları ve yöntemleri öğrendikten sonra bolca pratik yapmak oldukça önemlidir. Denklem bağıntısı kurma ve denklem çözme mantığını göz önünde bulundurmak problemler konusunda özellikle yaş problemleri çözme konusunda oldukça yararlı olacaktır. Bundan dolayı denklem çözme mantığını iyice kavramak son derece önemlidir. Kısa bir ön bilgilendirme için denklemler ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yaş Problemleri için İpuçları


Yaş problemlerini çözerken belli formüllerin ve ipuçlarının nerede ve nasıl kullanıldığını öğrenmek soruların çözümünü kolaylaştıracaktır. Bu konudaki problemlerin çözümünde belli başlı ipuçları bulunmaktadır:

- Yaş problemlerinde iki kişi arasındaki yaş farkı hiçbir zaman değişmez.
- n kişinin yaşları toplamı, t yıl sonra n.t oranında artar. 
- Katlar ve oranlar hangi yılda verildi ise denklemler o yıla göre kurulur.

Yaş problemleriyle ilgili yukarıdakilere benzer birçok ipucu ve kural bulunmaktadır. Bu kuralların, hangi sorularda nasıl kullanılacağı ile ilgili detaylı soru çözüm örnekleri mutlaka incelenmelidir.

Tablo Yöntemi


Tablo yöntemi; yaş problemleri çözümünde kolaylık sağlayacak altın bir yöntemdir. Yaş problemlerinde çözüm yaparken verilenler ve istenilenler yaş-kişi olarak bir tabloya yazılırsa bu durumda bilgiler daha düzenli bir şekilde tabloda görülecektir. Bu yöntem işlem hatasını önleyerek sonuca daha çabuk ulaşılmasını sağlayacaktır. 


Yaş 1.kişi 2.kişi ...n. kişi
Şimdiki Yaşları ........... ........... ...........
...t Yıl Sonraki Yaşları ........... ........... ...........


Not: Tabloda her satır zaman aralığını gösterirken, her sütun ise kişi bilgisini gösterir. Yaş problemlerini çözerken yukarıdaki gibi bir tablo yaratmak soru çözümü kolaylaştıracaktır.

 ALES Sayısal Yaş Problemleri Örnek Soruları


Örnek Soru 1:

Nüfus sayımında bir evi ziyaret eden bir nüfus memuru ev sahibine kaç çocuğu olduğunu soruyor. Ev sahibi 3 çocuğu olduğunu belirtiyor. Daha sonra çocukların yaşını soran nüfus memuru ev sahibinden “ çocuklarımın yaşları çarpımı 36” cevabını alıyor. Bu bilginin çocukların yaşlarını belirlemede yeterli olmadığını söyleyen nüfus memuruna ev sahibi “çocuklarımın yaşları toplamı daire numarasına eşittir.” diyor. Biraz düşünen nüfus memuru bu cevabında yetersiz olduğunu söylüyor. Ev sahibi de son olarak büyük oğlum içerde uyuyor diyor. Bu cevaptan sonra nüfus memuru çocukların yaşlarını yazıyor. Buna göre büyük çocuğun yaşı aşağıdakilerden hangisidir?


A) 6                     B) 9                      C)  12                      D)  15                    E) 18

Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz.


Örnek Soru 2:

Yaşları birbirinden farklı iki basamaklı doğal sayı olan 5 kişi yan yana yaşları soldan sağa doğru artacak biçimde sıralanıyor.

- Yaşların 3 tanesi asal sayıdır.

- En küçük kişi doğduğunda hepsinin yaşları toplamı şimdiki toplama göre 50 azalmaktadır.

- En küçük kişi en büyük kişinin yaşına geldiğinde yıl 2020 olacaktır. En büyük kişi en küçük kişinin yaşında iken yıl 2004 tü.

Buna göre, bu beş kişinin yaşları toplamı kaçtır?


A) 65                      B) 66                  C)  67                   D)  68                 E) 69

Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz.

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.