10
%b
ALES Sayısal Sıralama Soruları
Bu yazımızda ALES Sayısal Sıralama soruları ve konu hakkında bilinmesi gereken püf noktaları örneklerle birlikte paylaştık.
Sıralama konusu diğer ÖSYM sınavlarında olduğu gibi ALES sayısal alan sınavında da oldukça önemli bir konudur. Bu konunun mantığını yeterince kavramak, Permütasyon, Kombinasyon, Faktoriyel, Olasılık, Veri gibi diğer konuların soru çözümlerinde oldukça faydalı olacaktır. Sıralama konusunu tam olarak öğrendikten sonra sorular üzerinden pratik yapılması ve de konseptleri yeterince kavradıktan sonra bu konunun soruların içinde nasıl yer aldığını görmek oldukça faydalı olacaktır.
ALES Sayısal Sıralama Örnek Soruları
Örnek Soru 1: R={1,2,3,4,5,6,7,8} kümesinin 8’li permütasyonlarınının kaçında 2,3,4 rakamlarının herhangi ikisi yan yana gelmez? A) 6! B) 6!.10 C) 6!.15 D) 6!.20 E) 6!.25 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
Püf Nokta: Sıralama konusunda soru çözümünü kolaylaştıracak bazı püf noktalar bulunmaktadır. Kısaca bu püf noktalara değinecek olursak eğer; soruları çözmeye başlamadan önce nesne veya insan sıralama gibi soru tiplerinde insanların ve nesnelerin yerleri, kaç kişi yada kaç farklı nesne olduğu gibi anahtar kelimeleri belirlemek oldukça önemlidir. Bu anahtar kelimelerin soru içlerinde nasıl bulunacağını ve farklı sıralama yöntemleri ile ilgili detaylı anlatımları incelemenizde fayda vardır.
Örnek Soru 2: 1,2,3,4,5 rakamları kullanılarak beş basamaklı rakamları farklı doğal sayılar yazılıyor ve bu sayılar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. 35421 sayısı baştan kaçıncı sayıdır? A) 24 B) 48 C) 54 D) 60 E) 72 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
ALES Sayısal Seçme Soruları
Sıralama konusu permütasyon ile ilgili bir konu iken, seçme konusu ise kombinasyon konusu ile ilgilidir. Seçme kavramını tüm detaylarıyla anlamak sadece bu konuda değil diğer sıralama sorularının çözümünde de yararlı olacaktır. Seçme ile sıralama konusu arasındaki fark şudur: Sıralama konusunda nesnelerin yada insanların nasıl dizildiği ve nasıl sıralandığı önemliyken; seçme konusunda ise bu nesnelerin yada insanların içinden, belirlenen bir miktar seçilmeye çalışılır.
ALES Sayısal Seçme Örnek Sorusu
Örnek Soru: 1’den 5’e kadar numaralandırılmış 5 topun bulunduğu bir torbadan Ömer ve Deniz sıra ile aşağıdaki şartlarda top çekecektir. - Ömer seçtiği iki topun numaralarını topluyor veya çarpıyor. - Deniz kalan topların numaralarını çarpıyor. Ömer’in elde ettiği sonuç her iki durumda da çift sayı olduğuna göre , Deniz’in bulduğu sonuç aşağıdakilerden hangisidir? A) 9 B) 11 C) 13 D) 15 E) 30 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
Sıralama Konusunun Kazandırdıkları
Sıralama Konusu:
- Olayların gerçekleşme sıralamasının nasıl yapılacağını,
- Toplama ve çarpma prensiplerininin nasıl kullanılabileceğini,
- z elemanlı bir kümenin n tane elemanın kaç farklı şekilde sıralanabileceğini,
- Sınırsız sayıda tekrarlayan nesnelerin permütasyonlarını nasıl oluşturabileceği gibi konularda kazanımlar sağlayacaktır.
Her konuda olduğu gibi sıralama konusunda da kilit nokta, pratik yapılmasıdır. Bu konuda bol bol soru çözümü yapmak sınavda zaman kazanımı sağlayacaktır. Ayrıca konu anlatımı videoları izleyip, soru çözümü yapıldıktan sonra deneme çözmeniz ve mutlaka çıkmış sorulara çalışmanız eksiklerinizi görmeniz açısından faydalı olacaktır. Eşitsizlikler ve sıralama konusu ile ilgili daha detaylı konu anlatımı ve örnek soruları inceleyebilirsiniz.