04
Nov
ALES Sayısal Puanı için Hangi Testler Çözülmeli?
ALES’e girecek ve sayısal alan puanına ihtiyacı olanların hangi testleri çözmesi gerektiğini yazımız içeriğinden öğrenebilirsiniz.
Akademik kariyer hedefi olan adayların Akademik Personel Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) girmeleri gerekmektedir. Adayların sınavda alanlarına yönelik testleri çözmeleri avantaj sağlamaktadır. Bu yazımızda ALES sayısal alandan girecek adaylar için sınava girdiklerinde hangi testleri çözmeleri gerektiğini inceledik .
ALES Nedir?
Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES), ÖSYM tarafından ilan edilen Sınav Takvimi ile belirlenen sınav tarihlerinde bir engel bulunmadığı takdirde yıl içinde üç defa uygulanır. Araştırma ve Öğretim Görevlisi kadrolarına yerleşmek, yurt dışında lisansüstü eğitimi almak ve yurt içinde yüksek lisans ve doktora programlarıyla üniversitelerde eğitim almak isteyen adaylar ALES‘e girmelidir.
ALES sınav sonucu sonuçların açıklandığı tarihten itibaren beş yıl geçerlidir. Başvurularda geçerliliği bulunan ALES sınav sonuç belgesini kullanabilirsiniz. Beş yıl süresi dolmuş puanlar geçersiz olarak kabul edilmektedir.
Sınav içeriği bakımından sınava giren adayların bilgi birikimlerinin yanında analitik düşünme yeteneği gerektiren sorular içermektedir. ALES sayısal ve sözel olmak üzere iki alandan oluşur, sayısal alanda matematik, sözel alan ise Türkçe soruları bulunmaktadır. Her bir alan için 50 adet soru vardır. Böylece 2 saat 30 dakika sınav süresi içinde toplamda 100 soru çözülmesi gerekmektedir. Sınavda başarı sağlamak isteyen adayların iletilen sınav süresi içinde katsayılar ile hesaplanan ALES sayısal, ALES sözel ve ALES eşit ağırlık puan türleri için uygun soruları çözmeleri gerekir.
ALES Sayısal’a Kimler Girer? ALES Sayısal Bölümleri Nelerdir?
ALES Sayısal Puan Türü Hesaplanması
ALES’in sınav olarak sayısal ve sözel olarak iki alandan oluştuğunu belirtmiştik. ALES puanı hesaplanmasında öncelikle her alan için standart puanlar belirlenir. Daha sonra ALES sayısal puan türü ile başvuru yapacak adaylar için 0,75 sayısal, 0,25 sözel test ağırlık puanı kullanılarak ALES sayısal puanı hesaplanmaktadır. ALES puan türleri ve test ağırlıkları tabloda iletilmiştir.
ALES | SAYISAL | SÖZEL |
Sayısal | 0,75 | 0,25 |
Eşit Ağırlık | 0,50 | 0,50 |
Sözel | 0,25 | 0,75 |
ALES sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü hesaplanırken ÖSYM tarafından aşağıda bulunan formül kullanılmaktadır:
ALES sayısal puan türünden başvuruda bulunacak adaylar, yükseköğretim kurumlarında sayısal lisans bölümlerinde öğrenci veya mezun halde olmalıdırlar. Bu alanlardan bazıları Beslenme ve Diyetetik, tüm mühendislik bölümleri, Tıp, Veteriner, Biyoloji, Kimya, Matematik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Diş Hekimliği, İç Mimarlık, Mimarlıktır.
Kariyer hedefini akademide öğretim üyesi veya öğretim elemanı kadrolarına yerleşmek olarak belirleyen adaylar sayısal puan türü ile hangi alandan lisansüstü programlarına başvuracaklar ise ona yönelik çalışmalıdır. ALES’e girdiklerinde ise çalıştıkları puan türüne uygun soruları çözmelidir. Böylece başvuru yapılacak sayısal alana yönelik puanlarını yüksek tutabilirler. ALES’e girecek aday, lisans alanından farklı alanda yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isterse, başvuru şartlarını ve eğitim alacakları alana yönelik ALES puanını sağladıktan sonra yeni alana yönelik uygun dersleri alma zorunlulukları bulunmaktadır.
ALES Sayısal Puanı için Hangi Testler Çözülmeli?
ALES daha önceki yıllarda Sayısal I-II ve Sözel I-II olmak üzere 4 bölümden meydana geliyordu. Her bir bölümde 40 adet soru ile bu soruları çözmek için 180 dakika süre bulunmaktaydı. Toplam soru sayısı 160 olmakla beraber adaylar, sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türüne göre farklı 3 testin kombinasyonu neticesinde 120 sorudan sorumluydular. 2017 Sonbahar dönemi sınavından önce ALES Sayısal alanından puan almak isteyen adaylar Sayısal I-II ve Sözel I çözmekteydiler.
ALES’in birden çok alana bölünmesi ve hesaplama noktasında katsayıların değişken olması nedeniyle ÖSYM tarafından 2017 yılı sonbahar dönemi itibariyle ALES sınav içeriğinde değişiklik yapıldı. Dört adet alan testi sayısı sayısal ve sözel olmak üzere iki adet olarak düzenlendi. En güncel haliyle ALES sayısal alanda 50 Matematik sorusu ve sözel alan da ise 50 Türkçe sorusu toplamda 100 soru bulunmaktadır.
Sayısal puan türü hesaplanmasını isteyen bir aday sınava girdiğinde ALES’te sayısal ve sözel bölümlerde sorulan 50 Matematik ve 50 Türkçe sorusundan sorumludur. Ancak test ağırlık puanları Matematik sorularının bulunduğu sayısal alan için daha fazladır. Bu nedenle adaylar ağırlıklı olarak sayısal ancak yüksek puan hedefliyorlarsa Türkçe sorularını içeren sözel alanı da çözmelidirler.
ALES Sayısal puanı için belirlenen ağırlıklı puan oranı sayısal standart puanı için 0,75 sözel standart puanı için ise 0,25’dir. Sınava girecek adaylar puanlama da ağırlık verilen alanı bildiklerinde sınavın hazırlığını yaparken daha az zorlanırlar.
ALES Sayısal’a Nasıl Hazırlanmalıdır?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES’e sayısal alandan girecek adaylar, öncelikle ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımının nasıl olduğunu inceleyip sayısal alan çalışmalarına başlayabilirler. Ancak yüksek puan hedefliyorlarsa sözel alandan da temel eksiklerini belirleyip tamamlamalıdır. Temel konu eksikliği tespit edilip giderildiğinde sayısal soru çözümü aşamasına geçilmelidir.
Soru çözmeye başlayan adaylar çalışmalarını büyük oranda ALES Çıkmış Sayısal Soruları çözerek ilerletebilmektedirler. Bu önemlidir fakat ALES Sayısal alana çalışırken yeterli değildir. Karşılarına gelebilecek matematik soruları için ulaşılabilen her kaynaktan bol bol soru çözülmelidir. Bu çalışma soruları anlama, çözüm üretebilme ve farklı soru tiplerini görebilmek adına önemlidir.
Son aşama olan deneme aşamasında ilk birkaç deneme nerede eksiğiniz kaldığının ayracı olacaktır. Bu nedenle motivasyonunuzu en başında kaybetmemeniz önemlidir. Yine ALES denemesi çözerken sadece geçmiş yıllara ait sınavları çözmeniz yeterli olmayacaktır. Öğrendiğiniz soru çözüm tekniklerinde ve okuma hızınızı arttırmak için kaliteli içeriği olan yayınlardan yararlanmanız birincil şarttır.
ALES Sayısal puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sözel alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Matematik Soru Çözümü ve Türkçe konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Türkçe Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
ALES’e sayısal alanından hazırlanırken desteğe ihtiyacınız olduğunu düşüyorsanız ALES Sayısal Online Eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.