03
%b
ALES Sayısal Sayı ve Kesir Problemleri
Bu içeriğimizde ALES Sayısal Sayı ve Kesir Problemleri hakkında bilinmesi gereken önemli noktalara değindik.
Problemler konusu sınavlarda orjinal soru tiplerinin kolaylıkla bulunduğu bir konudur. Diğer birçok konuda olduğu gibi sayı ve kesir problemlerine de başarıyı yakalamanın yolu temel kuralları ve soru çözme tekniklerini öğrendikten sonra pratik yapmaktan geçer. Yeni nesil problem soruları, sözel açıklamayı matematik dilinde yorumlamayı gerektirir.
ÖSYM problem sorularını gerçek hayattan yola çıkarak hazırlar ve adayların belirli bir mantık yürüterek soruları yanıtlamasını ister. Bu nedenle problem sorularının mantığını iyice kavramak önemlidir. ALES sayısal alanda sorulan 12 adet problem sorusunun en az 1-2 tanesi sayı ve kesir problemleriyle ilgilidir. Sayı ve kesir problemleri çözerken konuyla ilgili notlara göz atmak, ipuçları ve formülleri yerinde kullanmak son derece önemlidir. Konunun pekişmesi açısından deneme soruları çözülerek bolca pratik yapılmalıdır.
Sayı Problemleri
Sayı problemleri çözerken denklemin doğru kurulması önemlidir. - Soruda verilen veriler belirlenir.
- Soruda asıl istenen tespit edilir.
- Soruda verilenler matematik dilinde yorumlanır.
- Verilen bilgiler en az değişken kullanılarak denkleme dönüştürülür.
- Verilen verilerle elde edilen denklemler, belli metotlarla çözülür.
- Bulunan sonucun, soruda asıl istenen olup olmadığı sağlama yapılarak kontrol edilir.
Kesir Problemleri
Kesir problemlerinde ise matematiksel ifadeye çevirirken doğrudan denklem kurmak sorunun çözümünü zorlaştırır. Soru içinde kesirli ifadeler varsa bu kesirlerin paydalarının çarpımı veya OKEK’ini bulmak problem çözümünde kolaylık sağlar. Kesir problemlerinin çözümünde x ve y veya a ve b gibi iki bilinmeyenli ifadeler kullanılabilir. İki bilinmeyen yerine tek bilinmeyen (x gibi) ifadelerin kullanılması soru çözümünde kolaylık sağlar.
ALES Sayısal Sayı ve Kesir Örnek Problemleri
Örnek Soru 1: Harun, Bora Erkan , Mustafa ve Erman isimli beş arkadaşın toplam 33 ₺ parası vardır. Bu beş arkadaş rastgele bir sıra halinde oturuyorlar. Harun’un sağında oturanlarda toplam 18 ₺, Bora’nın sağında oturanlarda toplam 11 ₺, Erkan’ın sağında oturanlarda toplam 22 ₺ ve Mustafa’nın sağında oturanlarda toplam 25 ₺ vardır. Erman ile Mustafa’nın toplam kaç parası vardır? A) 8 B) 11 C) 18 D) 19 E) 22 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
Örnek Soru 2: Bir bahçedeki incir ağaçlarının sayısının 3 katı, zeytin ağaçlarının sayısının 2 katına eşittir. İncir ağaçlarının 12 tanesi incir, zeytin ağaçlarının da 9 tanesi zeytin vermiyor. İncir ve zeytin vermeyen ağaçlar haricinde kalan incir ağacının 2 katı zeytin ağaçlarına eşit oluyor. Bahçedeki tüm incir ağaçlarının sayısı kaçtır? A) 15 B) 30 C) 45 D) 60 E) 75 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
Dikkat!
Sayı ve kesir problemlerinde “herhangi bir x sayısının a kadar fazlası, eksiği veya y sayısının b katı ya da karesi” şeklindeki ifadeler sayı problemlerini çözerken dikkat edilmesi gereken ifadelerdir.