shape shape shape shape
ALES'e 1 Ay Kala Nasıl Çalışılır?
04
May
0 Yorum
142 Görüntülenme

ALES'e 1 Ay Kala Nasıl Çalışılır?

"ALES’e 1 Ay Kala Nasıl Çalışılır?" sorusunun cevabını içeren bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ALES Nedir?

Akademik Personel ve Lisans Üstü Giriş Sınavı (ALES), yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişlerde, yurtdışına lisansüstü eğitim görmek için gönderilen adayların seçimi için düzenlenen bir sınavdır.

ÖSYM (www.osym.gov.tr) tarafından ilkbahar döneminde 1 kez ve sonbahar döneminden 2 kez olmak üzere yılda 3 defa düzenlenen ALES’te 50 sözel-50 sayısal olarak toplam 100 soru sorulmaktadır.

ALES’e hazırlanacak adaylar çalışmalarına başlamadan önce nasıl bir sınav ile karşılaşacaklarını bilmelidir. “Sınava hangi alandan girmeleri gerekiyor?”, “Hangi kurum için başvuru yapılacak?”, “İstenilen puan kaçtır?”, “Sınavın içeriği nasıl?” gibi bilgilerin cevaplarını aldıktan sonra bir çalışma planı çıkarmaları faydalı olacaktır. Bu anlamda sınava yönelik çalışmalar için gerekli yönlendirme ve öneriler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?

Sınav için çalışmalarınıza başlamadan önce sınavı tanımalı, hangi konular ve soru tipleri ile karşılaşacağınızı öğrenmeli ve en önemlisi hangi alandan (sözel, sayısal, eşit ağırlık) girecekseniz o alana yönelik çalışmaları nasıl yapacağınızı planlamalısınız. Bu sınav hazırlık süreci için etkili bir başlangıç olacaktır.

Örneğin, sınava sözel alanından giriş yapacak adayın sınavda sözel alanında sorumlu olacağı konu başlıklarını belirledikten sonra konu çalışmalarını tamamlamalıdır. Konu eksiklerini tamamladıktan sonra ALES sözel soru tiplerine yönelik soru çözüm çalışmaları yapmalı ve ardından bol deneme çözümleri ile çalışmalarını sürdürmelidir.


YANLIŞ


ALES’te yüksek puan almak için bütün sorular çözülmelidir!




DOĞRU
 

ALES’te yüksek puan almak için kendi alanınıza yönelik sorulara öncelik vermelisiniz. Sözel öğrencisi kendisine sayısaldan iki kat daha fazla puan getiren sözel testine eğilmeli, sayısal öğrencileri ise yaklaşık yüzde 20 daha fazla puan getiren sayısal testine daha çok zaman harcamalıdır.



Çalışmalarınızda zaman yönetimini de çok iyi yapmalısınız. Çünkü ALES zamanı etkin kullanmanızı gerektiren bir sınavdır. Bu nedenle çalışmalarınızda özellikle deneme çözümleri yaptığınız aşamada sınav süresini göz önünde bulundurup kendi alanınızla ilgili soruları bu sürede tamamlamaya gayret etmeniz gerçek sınavda zamanı kontrol edebilmeniz için önemli bir pratik olacaktır.

Yine dikkat edilmesi gerek bir diğer nokta sınavda hangi testten ve soru tipinden başlayacağınızdır. Daha önce belirttiğimiz gibi ALES’de hızlı olmak ve zamanı iyi yönetmek çok önemlidir. O yüzden sınava hazırlık aşamasında kendi alanınıza yönelik yapacağınız pratiklerle zamanı etkin kullanmaya yönelik stratejinizi belirlemek sınav esnasında büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ayrıca bu süreçte yapılması gerek etkili çalışma yöntemleri için “ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?” adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bütün bu bahsettiklerimiz ALES’e normal hazırlık sürecinde yapılması gerekenlerin toplamıdır.

Peki ALES’e 1 ay gibi kısa bir sürede hazırlanmak gerekiyorsa nasıl bir çalışma yapmalısınız?

ALES’e 1 Ay Kala Nasıl Çalışılır?

ALES’e sıfırdan hazırlanacak olan kişiler için 1 aylık bir süreç yeterli olmayacaktır. Sınavı bir bütün olarak ele alacak olursak temelden başlayacak olan adaylar öncelikle kendi alanına yönelik konu başlıklarını tamamlamalı daha sonra soru pratikleri ve deneme çözümleri ile süreci tamamlamalıdır. Bu da planlı bir çalışma ile minimum 3 aylık bir süreci kapsar.

“ALES’e 1 ay kala nasıl çalışmalıyım?” diyen bir aday daha önce sınava girmiş veya sınava yönelik konulara hakim olmalıdır. 1 aylık süre içerisinde en etkili çalışma için aşağıda verecek olduğumuz adımlar etkili olacaktır.

ALES’e 1 ay kala yapılması gereken çalışmalar;

1. Öncelikle zaman kısıtlı olduğu için çalışmalarınızı her gün saatlik olarak planlayıp bir programı oluşturmanız şarttır. Kısa süre içerisinde kesin başarı istiyorsanız oluşturduğunuz günlük programa aksatmadan uymanızı öneririz.
2. Eksik olduğunuz konu başlıkları varsa bu başlıkları belirleyip hızlı bir konu tekrarı yapmalısınız.
3. Sonraki aşama soru tiplerini ele almak olacaktır. Soru pratiklerine başlamadan önce en çok hata yaptığınız soru tiplerini belirleyip bu sorular üzerine yoğunlaşmalısınız.
4. Konu eksiklerini ve soru pratiklerinizi tamamladıktan sonra sınava son 10 gün kala günde 2 deneme çözecek şekilde bir planlama yapmalısınız. Deneme çözerken dikkat etmeniz gereken nokta daha önce de bahsettiğimiz gibi zamanı etkili yönetebilmek olmalıdır. Deneme çözerken alanınıza yönelik testten başlayıp öncelikle kendinizde emin olduğunuz soru tiplerine yönelmeniz gerekir. 10 günlük sürede deneme çözümü yaparken tıpkı normal bir ALES sınavında olduğunuzu düşünerek çalışma yapmanız psikoloji anlamda sınava tam odaklı hazırlanmanızı sağlayacak bir yöntem olacaktır.
5. Tüm bu çalışmaları yaptıktan sonra yapmanız gereken şey başaracağınıza inanarak kendinizden emin bir şekilde sınava girmek olmalıdır.

ALES Kursum’da Sınava 1 Ay Kala Çalışabileceğim Eğitim Var Mı?

Son 1 aylık süre içerisinde yapacağınız bireysel çalışmaların yanı sıra ALES Kursum sitesi üzerinden ALES Sayısal Deneme ve ALES Sözel Deneme eğitimlerine katılıp daha verimli bir çalışma sürdürebilirsiniz.

ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?

ALES’te alacağınız puan alanınıza yönelik belirlenmiş olan kat sayı ve doğru sayınızın çarpımının verdiği sonuçların toplanmasıyla belirlenmektedir.

ALES Puan Hesaplama Tablosu

ALES Puan Türü SAYISAL
Testi
SÖZEL
Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Puan türlerinin hesaplanması ise aşağıdaki formül ile yapılmaktadır.

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.