shape shape shape shape
ALES Eşit Ağırlık Puanı için Hangi Testler Çözülmeli?
05
Nov
0 Yorum
2325 Görüntülenme

ALES Eşit Ağırlık Puanı için Hangi Testler Çözülmeli?

ALES’e girecek ve eşit ağırlık alan puanına ihtiyacı olan adaylar hangi testleri çözmesi gerektiğini yazımız içeriğinden inceleyebilirler.

Akademik kariyer hedefi olan adayların Akademik Personel Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) girmeleri gerekmektedir. Adayların sınavda alanlarına yönelik testleri çözmeleri avantaj sağlamaktadır. Bu yazımızda ALES eşit ağırlık alandan girecek adaylar için sınava girdiklerinde hangi testleri çözmeleri gerektiğini inceledik .

ALES Nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES), yılda üç defa ÖSYM tarafından düzenlenmekle birlikte akademik kariyer yapmak ve akademik kadrolara yerleşmek isteyen adayların girmeleri gereken bir sınavdır. Ayrıca yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen adayların müracaatlarında da ALES puanı göz önünde bulundurulmaktadır. 

ALES sonucu 2017 yılında alınan karar ile beş yıl geçerlilik süresine sahiptir. Yıl içinde yapılan tüm ALES’lere girebilir, istediğiniz sonucu başvuru yaparken kullanabilirsiniz.
Sınav, ağırlıklı olarak bilgiden çok mantıksal çözümleme gerektiren bir içeriğe sahiptir. Matematik sorularından oluşan sayısal ve Türkçe sorularından oluşan sözel olmak üzere iki alandan meydana gelen ALES sınav içeriğinde, 50 Matematik ve 50 Türkçe olmak üzere toplamda 100 soru sorulmaktadır. ALES için ÖSYM’nin belirlediği sınav süresi 2 saat 30 dakikadır. Sınava girecek adaylar belirtilen sınav süresi içinde ağırlıklı katsayılar ile hesaplanan ALES sayısal, ALES sözel ve ALES eşit ağırlık puan türlerine göre uygun soruları çözmelidirler.


ALES Eşit Ağırlığa Kimler Girer? ALES Eşit Ağırlık Bölümleri Nelerdir?


ALES Eşit Ağırlık Puan Türü Hesaplanması


ALES’in sınav olarak sayısal ve sözel olarak iki alandan oluştuğunu belirtmiştik. Buna karşılık, ALES puanı hesaplanırken sayısal ve sözel standart puanlar hesaplandıktan sonra ALES eşit ağırlık puan türü ile başvuru yapmak isteyen adaylar için 0,50 test ağırlık puanı kullanılarak eşit ağırlıklı puan hesaplanmaktadır. ALES puan türleri ve test ağırlıklarını gösteren tablo aşağıda verilmiştir:



ALES     SAYISAL   SÖZEL
Sayısal     0,75     0,25
Eşit Ağırlık     0,50     0,50
Sözel     0,25     0,75



ALES sayısal sözel ve eşit ağırlık puan türü hesaplanırken aşağıdaki denklem kullanılmaktadır: 




 
ALES eşit ağırlık puan türü ile başvuruda bulunacak adaylar, üniversitelerin eşit ağırlık lisans bölümlerinde öğrenci veya mezun olmalıdır. Bu alanlardan bazıları, bankacılık, finans, çocuk gelişimi, hukuk, işletme, felsefe, iç mimarlık, grafik tasarımı ve beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümleridir. 

Eşit ağırlık puan türünü karşılayan lisans alanları dışında akademik kariyer hedefi planlayan adaylar ise hangi alandan yüksek lisans veya doktora programlarına başvuracaklar ise o alana yönelik ağırlıklı puanın hesaplanacağı alana yönelik çalışmalı ve ALES’te yine aynı puan türü üzerinden hesaplanacak soruları çözmeli ve başvuracakları alanın puanını yüksek tutmalılar. Farklı alandan lisansüstü eğitim almak isteyen adaylar için istenilen şartları sağladıktan sonra eğitimlerine başladıkları alana yönelik uyum derslerini alma zorunluluğu bulunmaktadır.


ALES Eşit Ağırlık Puanı için Hangi Testler Çözülmeli?


ALES 2017 sonbahar dönemi sınavına kadar Sayısal I-II ve Sözel I-II olmak üzere 4 bölümden oluşmaktaydı. Her bölüm 40 soru içerir ve toplamda 160 soru 180 dakika sınav süresi ile uygulanmaktaydı. Adaylar genelde 4 sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türüne göre farklı 3 testin kombinasyonundan sorumluydular. 2017 Sonbahar dönemine kadar Eşit Ağırlık alanından puan almak isteyenler Sayısal I-II ve Sözel-I çözmeliydiler. Ancak bu durum “eşit” ağırlık olarak adlandırılan bir alanın eşit bir şekilde puanlanmamasına neden olmaktaydı. Bu nedenle 2017 yılı sonbahar dönemi itibariyle ÖSYM ALES sınav içeriğinde köklü bir değişiklik yaparak alan sayısını sayısal ve sözel olmak üzere ikiye düşürmüştür. Güncellenen formatta sayısal alanda 50 Matematik sorusu ve sözel alan da ise 50 Türkçe sorusu toplamda 100 soru bulunmaktadır. 

Eşit ağırlık puan türü hesaplanmasını isteyen bir aday sınava girdiğinde ALES’te sayısal ve sözel bölümlerde sorulan 50 Matematik ve 50 Türkçe sorusundan sorumludur. Bu durum sınav sorularının tamamından sorumlu olduğu anlamına gelmektedir.

ALES Eşit Ağırlık puanı için uygulanan ağırlıklı puan oranı hem sayısal hem de sözel standart puanları için 0,50’dir. Bu da daha önce eşit olarak değerlendirmeye alınmayan ALES eşit ağırlık puan türünün daha adil bir şekilde değerlendirilmeye başlandığı anlamına gelmektedir. Sınava girecek adayların lehine olan puanlama sınav hazırlığı aşamasında da eşit ağırlık puan türüne yönelik çalışma yaparken kolaylık sağlamaktadır.


ALES Eşit Ağırlık’a Nasıl Hazırlanmalıdır?


Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES’e eşit ağırlık alanından girecek adaylar, öncelikle hem sözel hem de sayısal alandan temel eksikliklerini tamamlamalıdırlar. Temel konu eksikliği giderildiğinde adayların her iki alandan soru çözmeleri gereklidir. Soru çözerken çoğu zaman tekrar edilen davranış sadece ALES Çıkmış Eşit Ağırlık Soruları çözmektir. Halbuki özgün sorular çözerek çalışmak özellikle her iki alanı da kapsayan bir puan türünde görüşünüzü genişletecek ve daha çok pratik yaptığınız için rakipleriniz karşısında avantajınızı arttıracaktır. Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan sınav değerlendirmelerinde sayısal puan türünden sınava giren adayların eşit ağırlık puan türünden sınava girenlerden daha fazla eşit ağırlık puanı olduğu görülmüştür. Bu nedenle soru çözüm alıştırmalarınızda sayısal alana yoğunluk verebilirsiniz.

Soru çözüm alıştırmalarını tamamladıktan sonra son aşamanız deneme çözümü olmalıdır. Burada da ALES denemesi çözerken sadece geçmiş yıllara ait sınavları çözmeniz asla yeterli olmayacaktır. Öğrendiğiniz soru çözüm tekniklerinde hızlanmak için karşınıza gelen ve kaliteli içerikler hazırladığını bildiğiniz yayınlardan ve içeriklerden yaralanabilirsiniz.

ALES Eşit ağırlık puan türünde almak istediğiniz puan 55-69 aralığında ise ortalama bir çalışma ve dershane veya online eğitim olmadan birikiminizle ulaşabileceğiniz bir sonuçtur. Bütün bu ilettiklerimiz sınava yönelik bir alt yapınız var ise geçerlidir ve yine de soru çözüm tekniklerini öğrenmek ve hızlanmak için mutlaka ALES Matematik Soru Çözümü ve ALES Türkçe Soru Çözümü eğitimlerine katılmanızı öneririz.

Ancak ALES eşit ağırlık puanınızın genel olarak 70 ve üzeri bir puan (doktora başvuruları ve öğretim elemanı kadrolarına atanmak için gerekli puan aralığıdır) olması gerekiyorsa bu noktada destek almadan başarı sağlamanızın zor olduğunu söyleyebiliriz. ÖSYM tarafından en son 2018 yılında hazırlanan ALES değerlendirme raporunda eşit ağırlık puan türünde 70-75 puan bandı ve üzeri puan alanların yüzdesinin oldukça düşük olduğu görülmüştür.

ALES’e eşit ağırlık alanından hazırlanırken alan hakkında bilmeniz gereken her şeye ALES Eşit Ağırlık Konuları ve Soru Dağılımı yazımızdan ulaşabilir. Sınava hazırlık için desteğe ihtiyacınız var ise ALES Eşit Ağırlık Online Eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.


Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.