shape shape shape shape
ALES’te Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?
07
May
0 Yorum
1188 Görüntülenme

ALES’te Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

ALES, minimum sürede doğru kararı verebilme becerinizi ölçen bir sınavdır. Bu yüzden ALES’ten iyi bir sonuç elde etmek istiyorsanız hem sınava hazırlanırken hem de sınav esnasında zamanı doğru bir şekilde yönetebilmelisiniz. Bu doğrultuda ALES zaman yönetimi ile ilgili önemli olan kimi stratejileri sizin için ele aldık.

ALES’e Hazırlanırken Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

50 sorudan oluşan Sözel Testi ve 50 sorudan oluşan Sayısal Testi olmak üzere toplam 100 sorudan oluşan ALES’in süresi 150 dakikadır.

ALES’in uzun paragrafları, farklı bakış açılarını kullanarak çözmeniz gereken sayısal mantık problemleri düşünüldüğünde bu süre, pek çok adaya göre sınavın tüm sorularını çözebilmek için yeterli değildir. Ancak unutulmamalı ki ALES zamanla yarış içinde olunan sınavların en ünlülerindendir.

Daha önce girdiğiniz bir ALES’i serbest bir zaman diliminde çözmeyi denediğinizde sınavdayken cevapladığınız soru sayısından daha fazlasını doğru cevapladığınızı görebilirsiniz. Ancak sınavın sizden istediği bunu verilen süre içinde yapabilmenizdir.

150 dakika içinde soruların hepsini cevaplayabilmeniz için öncelikle ALES’e hazırlık sürecinde zaman yönetimini iyi planlamanız gerekir.

Konu eksiği olmayan ve sözel – sayısal mantık sorularında pratiği olan adaylar süre tutarak düzenli deneme çözerek zaman yönetimini sağlayabilirler.

Konu eksiği olan adaylar ise eksiklerinin yoğunluğuna göre bir uzman aracılığıyla hazırlanan veya kendilerinin hazırladıkları çalışma programına uygun olarak planlı bir şekilde çalışmalılar. Ancak bu süre çok uzun sürmemeli ve deneme çözümlerine başlanmalı.

Tüm adaylar için deneme çözümü, sınav esnasında hangi soru tipine ne kadar süre ayıracaklarını tespit etmelerini sağlar. Düzenli deneme çözümü ile adaylar 2-3 saniyede çözülmesi gereken soruları daha uzun sürede çözüyorlarsa bunu uygun süreye indirmek için pratik yapmış olurlar. Bu pratik sınav esnasında zaman yönetiminizi doğru bir şekilde yapmanızı sağlar.

ALES Sözel Konularına Hazırlanırken Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

ALES sözel soruları zaman alıcı sorulardır. Özellikle ALES’in uzun paragraf soruları bir anlamda sınava girecek adayların zaman yönetimini sabote etmeye yöneliktir. Sınav esnasında hızlı bir şekilde paragraf sorularını çözebilmek için paragraf çözme pratiğinizin olması gerekir. Bunun için sınava kadar her gün bir test paragraf sorusu çözmeniz faydalı olacaktır. Düzensiz bir şekilde paragraf sorusu çözmeniz ise sınavda zamanı verimli şekilde yönetmenizi olumsuz etkileyecektir.

ALES’te adayların vaktini alan diğer bir soru tipi de sözel mantık sorularıdır. Adayların sınav esnasında sözel mantık sorularını hızlı bir şekilde hatasız çözebilmeleri için farklı tipteki sözel mantık sorularına aşina olması gerekir. Bu yüzden düzenli olarak sözel mantık sorusu çözmeleri gerekir.

ALES Sayısal Konularına Hazırlanırken Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

ALES sayısala hazırlanırken hangi puan türüne ihtiyaç duyduğunuz önemlidir. Çünkü ALES puan türleri (Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal Puan) oluşturulurken testlerin katsayıları birbirinden farklıdır. Buna göre, ALES Sayısal Puanı için Sayısal Testin ağırlığı 0,75 ve Sözel Testin ağırlığı 0,25’dir. ALES Sözel Puanı için Sayısal Testi ağırlığı 0,25 ve Sözel Testin ağırlığı 0,75’dir. ALES Eşit Ağırlık Puanı için Sayısal Testin %50 ve Sözel Testin ağırlığı %50’dir.

ALES sözel puan türünde iyi bir sonuç elde etmek isteyen adayların ALES Sayısal konularına hazırlık sürecinde temel matematik konularına yönelmeleri faydalı olacaktır.

ALES eşit ağırlık puan türünde iyi bir sonuç elde etmek isteyen adayların hem temel matematik konularını hem de sayısal mantık konularına hâkim olmaları faydalı olacaktır. Özellikle 80 puan üzeri bir eşit ağırlık puanı hedefleyen adayların temel matematik konularından soru kaçırmamaları, klasik ve sayısal mantık problemlerini düzenli olarak çözerek bu soru tiplerinde maksimum sayıda doğruya ulaşmayı hedeflemeleri gerekir. Bu adaylar geometriyi de ihmal etmemeliler.

ALES sayısal puan türünde iyi bir sonuç elde etmek isteyen adayların ise öncelikle matematik konu eksiklerini çıkarmaları ve bunlarla ilgili soru çözümü yaparak kısa sürede eksiklerini gidermeleri gerekir. Ardından sayısal mantık sorularına yönelerek çıkmış sınav sorularını çözmeleri faydalı olacaktır. Ardından bol deneme çözerek hız kazanmaya odaklanmalılar.

ALES Esnasında Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

ALES esnasında zaman yönetimini sağlıklı yapabilmek için öncelikle sınava hazırlık sürecinde zaman yönetimini doğru planlamalısınız. Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal Puan türlerinin hesaplanmasında testlerin ağırlıkları farklı olduğu için almak istediğiniz puan türüne göre ALES’i çözeme stratejileri geliştirmelisiniz; hangi testten başlayacağım, hangi teste ne kadar süre ayıracağım, hangi teste öncelik vereceğim gibi.

ALES’e hazırlık sürecinde belirlediğiniz bu stratejilere göre sınavı çözmelisiniz. Her soruya eşit süre ayırmamalı, çözümü uzun olan sorulara yeterli zamanı ayırabilmek için minimum sürede çözmeniz gereken soruları tespit etmeli ve bunları doğru sürede çözmeli, herhangi bir sorunun doğru cevabına ulaşabilmek için o soruda takılıp kalmamalısınız.

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.