shape shape shape shape
ALES Sayısal İşçi ve Havuz Problemleri
11
Jan
0 Yorum
37 Görüntülenme

ALES Sayısal İşçi ve Havuz Problemleri

Bu yazımızda ALES Sayısal İşçi ve Havuz problemleri ve soru çözümleri hakkında bilinmesi gereken püf noktaları paylaştık.



ALES, akademik kariyer yapmak isteyen ve bazı devlet kadrolarına atanmak isteyen adayların girmesi zorunlu bir sınavdır.  Bu sınavdan yüksek puan almak adayların ideallerini gerçekleştirmesi için oldukça faydalı olmaktadır. Sözel alandan sınava giren adayların Sayısal bölümden, Sayısal alandan sınava giren adayların da Sözel bölümden soru çözmesi onları başarıya bir adım daha yaklaştırmaktadır. Özellikle ALES Sayısal İşçi ve Havuz Problemleri, adayların en zorlandığı kısımlardan biri olduğu için, standart sapmayı etkileyen sorular olmaktadır. 


Sayısal bölümde Sayısal Mantık, Matematik ve Geometri olarak soru içeriğine sahip olan ALES, bol bol pratik yapılması, soru tiplerine hakim olunması ve konu eksiği bulunmaması gereken bir sınav olmaktadır. Matematik kısmında yer alan ALES Sayısal İşçi ve Havuz Problemleri Sayısal bölümden soru çözen öğrencilerin zorlandığı sorulardan bazıları olmaktadır. 

İşçi ve Havuz Problemleri

ALES Sayısal bölümde soru dağılımına bakıldığında Problemler konusundan ortalama 12 soru sorulduğu görülmektedir. 12 Problem sorusunun içerisinde İşçi ve Havuz problemleri de bulunmaktadır.

ALES Havuz Problemleri

Adayların oran-orantı kurarak çözmesi gereken ALES Havuz Problemleri birim zamanda yapılan iş dikkate alınarak tümdengelim ve tümevarım yöntemini içeren hikayeleştirilmiş soru tipleridir. Aşağıdaki örnek soruları inceleyerek ALES Havuz Problemleri hakkında fikir edinebilirsiniz.

ALES Sayısal Havuz Problemleri Örnek Sorular

Örnek Soru 1:

Boş bir havuzu; A musluğu yalnız başına 2x saatte dolduruyor. B musluğu yalnız başına aynı havuzu 3x saatte dolduruyor. İki musluk boş olan bu havuzu, birlikte 6 saatte doldurabildiklerine göre, A musluğunun kapasitesi %75 azaltılıp, B musluğunun kapasitesi %25 artırılıyor.

İkisi aynı havuzun %30 fazlasını birlikte kaç saatte doldurabilirler?


A) 30          B) 50          C) 60          D) 90          E) 120

Doğru Cevap: E

Örnek Soru 2:

A musluğu tek başına boş bir havuzu 3 saatte, B musluğu aynı havuzu tek başına 4 saatte doldurabilmektedir. Bu havuzun tabanında bulunan C musluğu ise dolu havuzu 5 saatte boşaltabilmektedir. Havuz boş iken üç musluk birlikte açılıyor ve 2 saat sonra A musluğu kapatılıyor.

Buna göre, havuzun tamamı kaç saatte dolar?


A) 17/3          B) 19/3          C) 20/3          D) 20/7          E) 21/7

Doğru Cevap: C

ALES Sayısal İşçi Problemleri

Havuz Problemleri gibi ALES İşçi Problemleri de denklem ve oran - orantı yöntemi ile çözülen sorulardır. Bu soruların rahatlıkla çözülebilmesi için öncelikle soru mantığının kavranması ve ardından bol soru çözümleri ile pratik yapılması gerekmektedir. ALES İşçi Problemleri için aşağıdaki örnek soruları inceleyebilirsiniz.

ALES Sayısal İşçi Problemleri Örnek Sorular

Örnek Soru 1:

Bir işi birlikte 20 günde bitirebilen iki işçi işe başladıktan 4 gün sonra biri işi bırakıyor ve 5 gün çalışmıyor. Diğer işçi bu 5 gün boyunca çalışmaya devam ediyor. Ayrılan işçi 5 gün sonra tekrar işe geri dönüyor ve birlikte 15 gün daha çalışarak işi tamamlıyorlar.

İşi bırakmayan işçi tek başına çalışsaydı bu işin tamamını kaç günde bitirebilirdi?


A) 60          B) 70          C) 80          D) 90          E) 100

Doğru Cevap: E

Örnek Soru 2:

Ürün paketleyen işçiler ile ilgili şunlar bilinmektedir. A işçisinin tek başına 4 dakikada yaptığı işi B ve C işçileri birlikte 3 dakikada yapabilmektedir. B işçisinin 2 dakikada yaptığı işi C işçisi 1 dakikada yapmaktadır.

Buna göre, B ve C işçilerinin birlikte 360 paketleme yaptıkları sürede A ve C işçileri birlikte kaç paketleme işlemi yapabilirler?


A) 260          B) 340          C) 390          D) 510          E) 680

Doğru Cevap: E

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.