07
%b
ALES Sayısal Çözümleme Soruları
Bu yazımızda ALES Sayısal Çözümleme Sorularını detaylı olarak işledik. ALES Sayısal Çözümleme Soruları hakkında verdiğimiz önemli bilgiler bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
ALES sayısal alana hazırlık aşamasında uzman eğitmen kadrosu ve donanımlı kaynaklara sahip olan kurumlardan eğitim alınması önemlidir. Akademik anlamda hedefleri olanların bu sınavdan iyi bir sonuç almaları gereklidir. Sınav hazırlık aşamasında bol bol konu tekrarı yapılmalı, görülen eksikliklerini tamamlama yoluna gitmelidirler. Bu alanda çokça pratik yapılması farklı soru tiplerini tanımak açısından oldukça önemlidir. ALES Sayısal alan testinde 50 matematik sorusu sorulacaktır. Adaylar alanlarına uygun olan bölümdem Özellikle sayısal ve eşit ağırlık bölümleri için tercih yapacakların sayısal alana daha fazla ağırlık vermesi, bu alanda pratiklerini arttırması gereklidir. Pratik yaptıkça soru çözümleri hızlanır ve sınavda zamanı tasarruflu kullanma açısından faydalı olacaktır. Sınav yaklaştıkça haftalık ALES denemeleri çözmek de son derece yararlıdır.
Çözümleme Soruları Nasıl Çözülür ?
ALES sayısal alanda çıkacak sınav konularından biri de çözümlemedir. Bir doğal sayının rakamlarının bulunduğu yerler basamak olarak adlandırılır. Rakamlar bulunduğu basamaklara göre değer alırlar. Bu değerlere basamak değeri denir. Bir sayının basamak değerlerinin toplamı şeklinde yazılması ise çözümlemedir. Çözümleme sorularının amacı; kurulacak olan denklemi ya da verilen denklemi çözümleyerek rakamlar arasında bir denklem elde etmektir. Denklem eldesinden sonra bu denklemlere değerler verilerek sayılar oluşturulur. Basamak değerlerinin toplamı o sayının çözümlenmiş biçimini oluşturur. Aşağıda ALES çözümleme soruları ile ilgili örnek soruları verilmiştir.
ALES Sayısal Çözümleme Örnek Soruları
Örnek Soru 1: a,b,c sayma sayıları ile ilgili aşağıdaki bilgiler veriliyor: - a.b.c= 360’dır. - a sayısı 3 artırılınca çarpımları 180 azalıyor. - b sayısı 2 artırılınca çarpımları 72 artıyor. Buna göre, a+b+c kaçtır? A) 43 B) 41 C) 39 D) 36 E) 24 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
Örnek Soru 2: 1,2,3,4 ve 5 rakamları tekrarsız ABCDE beş basamaklı sayısında ABC 3 basamaklı sayısı 4 ile BCD üç basamaklı sayısı 5 ile CDE üç basamaklı sayısı 3 ile bölünecek şekilde yazılıyor. Buna göre, A rakamı kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 Örnek sorunun çözümünü yandaki videodan izleyebilirsiniz. |
Püf Nokta!!
Bu sorularda soru kökü dikkatli okunmalıdır. Sorularda “rakamları farklı, rakamları aynı, birbirinden farklı rakamlar olmak üzere, doğal sayı olmak üzere” gibi ifadelere oldukça dikkat edilmelidir. Bu ifadeler soruların çözüm anahtarıdır.