ALES Konu Dağılımı Nasıldır?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), özellikle akademik kariyer yapmak isteyen adaylar için oldukça önemli bir sınavdır. Çünkü ALES’e yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen adaylar ile öğretim üyesi dışındaki akademik kadrolara başvurmak isteyen adayların girmesi zorunludur. Bunun dışında Milli Eğitim Bakanlığınca lisansüstü eğitim için yurtdışına gönderilecek adayların seçimi yapılırken ALES şartı aranır. Ayrıca teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama programına başvurularında ALES gereklidir. Adaylar ALES’ten başarılı bir sonuç elde etmek istiyorlarsa konu dağılımını bilmeli ve geçmiş yılların ALES sorularını inceleyerek sınava hazırlık sürecini başlatmalıdır.
ALES Katsayıları
- ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal Testi) / 0,25 (Sözel Testi)
- ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal Testi) / 0,75 (Sözel Testi)
- ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal Testi) / 0,50 (Sözel Testi)
ALES Nerelerde Zorunludur?
- Tezsiz yüksek lisans başvurularında ALES şartı yoktur ancak üniversiteler istedikleri takdirde ALES’i şart koşabilir.
- Tezli yüksek lisans başvurularında ALES zorunludur. Bu programlara başvuru yapabilmek için ALES’ten en az 55 puan almış olmak gerekir.
- Yüksek lisans programlarından mezun olarak bir doktora programına katılmak isteyen adayların da başvuru yapabilmek için ALES’ten en az 55 puan almış olması gerekir.
- Bütünleşik doktora programına katılmak isteyen adaylar ALES’ten en az 80 puan almak zorundadır.
- Yurtdışında resmi veya kısmı burslu olarak yüksek lisans ve doktora programına gönderilmek isteyen adayların ALES’ten en az 75 puan almaları gerekir.
- Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalara başvurmak yapabilmek için adayların en az 70 puan almaları gerekir.
ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?
ALES’in adaylardan beklediği sözel-sayısal temel kavram-konu bilgilerini her bir alanda birbirleriyle ilişkili bir şekilde analitik ve hızlı düşünerek kullanabilmesidir.ALES soruları, bilgi ölçmekten ziyade sözel ve sayısal akıl yürütme becerilerinizi en kısa süre içinde nasıl kullandığınızı sınayan özgün sorulardır.
ALES’e girmeyi planlayan adaylar, yazımızda söz edecek olduğumuz, ALES konu ve soru dağılımını inceledikten sonra ALES çıkmış sınav sorularını bu dağılma göre analiz etmelidir. ALES’te başarılı olmak, onu tanımaktan ve özgün soru tiplerine alışmakla sağlanabilir. Sınavı tanır, sorularına aşina olursanız önce sınava hazırlanma sürecinde ardından sınav esnasında stresinizi azaltmış olacak ve böylece sınav zaman yönetimini sağlıklı bir şekilde yapabileceksiniz. Unutulmamalı ki ALES bir anlamda hız sınavıdır.
ALES Çıkmış Sınav Sorularına Nereden Ulaşılabilir?
ALES’in tüm çıkmış sınav soruları ve cevap anahtarları ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr adresinde yer alan “Geçmiş Yıllardaki Sorular” sistemiyle ulaşıma açılmıştır. Ayrıca adaylar ALES’ten önce benzer amaçla yapılmış olan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (LES) çıkmış sınav soruları ve cevap anahtarlarına da aynı adresten inceleyebilirler.ALES çıkmış sınav sorularını dilerseniz “Çıkmış ALES Soruları” adlı yazı başlığımızın altından erişebilirsiniz.
ALES’in konu dağılımı sayısal ve sözel olmak üzere iki test içinde belirlenir. Buna göre ALES konu dağılımları aşağıdaki gibidir:
ALES Sözel Konu Dağılımı Nasıldır?
ALES Sözel Testinde 50 soru bulunur. Bu sorular aşağıdaki konu dağılımına göre belirlenir.Temel Türkçe Konuları
- Sözcükte Anlam
- Cümlede Anlam
- Anlatım Biçimleri
- Anlatım Bozuklukları
- Paragraf
Sözel Mantık Konuları
- Şifreleme, Şifre Çözümleme
- Sözel Akıl Yürütme
- Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme
ALES Sayısal Konu Dağılımı Nasıldır?
Toplam 100 sorudan oluşan ALES’in 50 sorusu Sayısal Testinde yer alır. Bu sorular aşağıdaki konu dağılımına göre belirlenir.Temel Matematik Konuları
- Temel Kavramlar
- Bölme ve Bölünebilme
- Asal Çarpanlar
- Ebob-Ekok
- Rasyonel Sayılar
- Sıralama
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Özdeşlikler
- Çarpanlara Ayırma
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Denklemler
- Oran-Orantı
- Sayı ve Kesir Problemleri
- Yaş Problemleri
- İşçi ve Havuz Problemleri
- Hareket Problemleri
- Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
- Karışım Problemleri
- Kümeler
- İşlem-Modüler Aritmetik
- Olasılık, Permütasyon, Kombinasyon
- Doğruda Açılar
- Üçgende Açılar
- Üçgende Uzunluk ve Alan
- Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
- Dörtgenler
- Çember ve Daire
- Analitik Geometri
- Katı Cisimler
- Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
- Şekil Bilgisi ve Sayı Dizileri
- Mantıksal Muhakeme Problemleri