shape shape shape shape
ALES Geometri Konuları ve Soru Dağılımı
18
%b
0 Yorum
1737 Görüntülenme

ALES Geometri Konuları ve Soru Dağılımı

ALES Geometri konuları hakkında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz.

ALES sınav içeriği olarak Sayısal ve Sözel olmak üzere iki alanı kapsamaktadır. Sayısal alandan sınava girecek adayların karşısına Geometri soruları da gelecektir.  ÖSYM, puan hesaplama esnasında göz önünde bulundurduğu alan katsayılar nedeniyle Geometri sorularını çözmek sınavda avantaj sağlamanıza yardımcı olmaktadır. ALES Nedir? ALES Sayısal Alan Geometri Konularında Nasıl Başarı Sağlayabiliriz? ALES Geometri Konuları ve Soru Dağılımı Nasıldır? sorularının cevapları ile ALES Sayısal Alan Geometri konuları için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz



ALES Nedir?


ALES, ÖSYM tarafından her yıl, yılda 3 defa düzenlenen yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen ve akademik kadrolara yerleşebilmeleri için başvuracakları kurumlardan puan almaları istenen bir sınavdır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı içerik olarak adayların Matematik ve Türkçe temelli farklı zihinsel yetilerini, bunlardan öncelikli olarak sıralama, analiz etme, çözümleme, yorumlama ve son olarak sayısal ve sözel mantık soruları ile mantıksal akıl yürütme becerilerini test etmektedir. 


ALES’e girerek yeterli başarıyı gösteren adaylar ALES sonuçları ile yüksek lisans ve doktora başvuruları yapabilmekte ve ayrıca sınav sonuçlarını Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarına başvuruda da kullanabilmektedirler. Ayrıca bazı devlete bağlı ya da özel kurum ve kuruluşların sağladığı burslu lisansüstü programları ile yurt dışında eğitim alacak adayların seçiminde de yine ALES sonucu göz önünde bulundurulmaktadır.


ALES sonucu, doktora ve yüksek lisans başvurularında en az %50 oranında bir paya sahiptir. Tezsiz yüksek lisans başvuruları ve doktora programları mezunlarının lisansüstü eğitimi almak istemesi noktasında ALES puanı istenmemektedir. Tezli Yüksek Lisans ve doktora programları için en az 55 puan almanız gerekir. Lisans eğitimlerini tamamlayıp doktora programlarına başvuru yapacak adaylar için ise gereken en düşük ALES puanı 80 puandır. Alınan ALES puanı geçerlilik süresi 5 (beş) yıldır.


Bir yıl içinde dönemsel olarak toplamda 3 defa uygulanan ALES, ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde de 2 defa (biri kış aylarında olmak üzere) uygulanmaktadır. Yıl içerisinde gerçekleşen tüm sınavlara girebilir ve ilgili kurumlara başvuru yapma sürecinizde geçerlilik süresi bitmemiş en yüksek puanlı ALES sonuç belgesini sunabilirsiniz.


ALES, sayısal ve sözel olmak üzere iki alanı içermektedir. Sayısal soruları Matematik konularından, sözel alanda ise Türkçe konularından sorular sorulmaktadır. Sınav 100 sorudan oluşur ve 2 saat 30 dakika (150 dakika) sürmektedir.


ALES Puan Türleri Nelerdir?

ALES’te sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak 3 farklı puan türü mevcuttur.
Doktora ve yüksek lisans eğitimi için yapılan başvurular ve akademik kadro ilanlarında adaylardan istenen puan türüne uygun alanları seçerek soru çözmelidirler.
Her bir puan türüne için farklı kat sayılar bulunmaktadır. Katsayı tablosuna aşağıda iletilmiştir:



ALES     SAYISAL     SÖZEL
Sayısal     0,75     0,25
Eşit Ağırlık     0,50    0,50
Sözel     0,25     0,75



ALES Puan Hesaplama


ALES sayısal ve sözel alanda bulunan sorulara adayların verdiği doğru cevaplar ile yanlış cevaplar önce toplanır ve daha sonra doğru cevap sayısından yanlış cevapların dörtte biri çıkarılır en son ham puan elde edilmektedir.
Katsayılar doğrultusunda ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki görselini bulabileceğiniz formül kullanılarak 100 üzerinden ALES Sayısal, ALES Sözel ve ALES Eşit Ağırlık puanlarına dönüştürülmektedir.

ALES Sayısal Alan Geometri Sorularına Nasıl Çalışılır?


ALES Sayısal alanda bir puana ihtiyacınız var ise karşınıza gelecek Geometri konularına çalışırken temel Geometri bilginizde eksiklik bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Şekiller, cisimler üzerinden akıl yürütme yetisine sahip olmalı ve hızlı soru çözebilmeniz adına Matematik formülleri kadar Geometri formüllerine hakim olmanız gereklidir. 
Birçok farklı formülü sayısal alanda akılda tutmak elbette zorlayıcı olabilir. Ancak ALES Geometri için ihtiyacınız olan formülleri ezberlerken mutlaka yazılı çalışmalı ve tekrar etmelisiniz. Geometri konularında eksiğinizi tamamladığınızda yazımızın devamında ileteceğimiz ALES’te karşınıza gelebilecek geometri soruları ve bu soruların çözüm teknikleri üzerinde bol bol alıştırma ve soru çözümü yaparak çalışmalısınız. ALES Sayısal puanına etki eden Geometri soruların tek başına çalışmak tabii ki sayısal puanınıza yüzde yüz katkıda bulunmaz. Bu nedenle çalışmanızı yaparken matematik ve geometri konularına eşit oranda önem vermelisiniz.

Diğer bir önemli nokta ise Geometri konularını çözerken sınırlı sınav süresi içinde fazla vakit harcamamanız önemlidir. Bu nedenle ALES Geometri Konu Anlatımı, ALES Geometri Soru ve Deneme Çözümü içeren kaynak kitaplarda veya online eğitimlerle sınavda hızlı ilerlemenizi sağlayacak teknikleri öğrenebilirsiniz.

Geometri konuları ile çalışmada ve soru çözümünde desteğe ihtiyacınız var ise Online ALES Geometri eğitimlerimize göz atabilirsiniz.

ALES Sayısal Konuları Nelerdir? ALES Sayısal Alanında Kaç Soru Sorulur?

ALES Geometri Konu Dağılımı


ALES sınav içeriğinde 100 adet soru bulunmaktadır. ALES Sayısal alanda 50 adet Matematik Sorusu ve ALES Sözel alanda ise 50 adet Türkçe Sorusu bulunur. Ayrıca ALES Sayısal alanında karşınıza gelecek 50 Matematik sorusundan 10-12 soru ALES Geometri sorularına aittir. Yüzde oranında değerlendirildiğinde Sayısal Alanda sorulan soruların ortalama %20-25’i geometri sorusudur.
ALES Sayısal alanda sınava girecekler için ALES Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı yazımızı ve  ALES puanlarına etki edecek ALES Sözel soruları için ALES Sözel Konuları ve Soru Dağılımı yazımızı incelemenizi öneririz.
ALES geometri konuları ve soru dağılımı aşağıda iletildiği gibidir:

ALES Geometri Konuları


•    Doğruda Açılar
•    Üçgende Açılar
•    Üçgende Uzunluk ve Alan
•    Üçgende Açıortay
•    Kenarortay ve Benzerlik
•    Dörtgenler, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Katı Cisimler


ALES Sayısal Alanda Geometri Konusunun Soru Dağılımı Nasıldır?

Halen lisans eğitimine devam eden veya mezun olmuş akademik kariyer hedefi bulunan üniversitelerin yüksek lisans veya doktora ilanlarına başvurmak isteyen adayların ALES puanına ihtiyacı olmaktadır. Adaylardan başvurular esnasında istenilen belgeler arasında ALES sayısal alan puanını içeren bir sınav sonuç belgesi istenmektedir. ALES Sayısal alan sınava giren adayların karşılarına 50 adet Matematik sorusu gelecek ve bunlardan en az 10 tanesi Geometri sorusu olacaktır. ALES Sayısal alanda sorulan Geometri konularından karşınıza gelebilecek olan bazı konuların soru dağılımını görebilirsiniz. Aşağıdaki listede verilen her konu yıl içinde düzenlenen tüm Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’nda karşınıza gelmeyebilir. İnceleyeceğiniz tablo ALES Geometri konuları için bir ortalama soru sayısı iletmektedir.



Konular     Soru Sayıları
Geometrik Kavramlar ve Doğruda Açılar     3-4 Soru
Çokgenler ve Dörtgenler     3-4 Soru
Çember ve Daire     2-3 Soru
Analitik Geometri     1-2 Soru
Katı Cisimler     1-2 Soru

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.