shape shape shape shape
2021 ALES Hakkında Her Şey
22
Jan
0 Yorum
404 Görüntülenme

2021 ALES Hakkında Her Şey

2021 yılı ALES hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri bir başlık altında topladık.



ALES Nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) , lisansüstü eğitim (yüksek lisans ve doktora) başvurularında, yükseköğretim kurumlarına Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadroları için başvurularda ve aynı zamanda devlete bağlı kurum veya kuruluşların sağladığı burslar ile yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla öğrenci seçiminde yazılı sınav yerine kullanılmaktadır.




ALES 1/2/3 Nedir?

ALES, Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenir. 2018 yılından önce, bir yıl içinde İlkbahar dönemi ALES ve Sonbahar dönemi ALES olmak üzere iki kere gerçekleştirilmekteydi. 2017 yılının sonbahar dönemi sınavında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından alınan karar ile ALES’te köklü değişiklikler yapılmıştır. Değişiklik öncesi ALES sınav içeriğinde, dört adet Sayısal 1-2 ve Sözel 1-2 testleri bulunmaktaydı bunlar Sayısal ve Sözel olmak üzere iki teste düşürüldü. Bunun yanında sınavda sorulan soru sayısı 160’dan 100’e ve sınav süresi de dolaylı olarak 180 dakikadan 150 dakikaya (2,5 saat) düşürüldü.

ALES puanlamada kullanılan katsayılar değiştirildi. ALES geçerlilik süresi ise 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Tüm bu değişikliklerin yanı sıra 2018 yılının ilk aylarında YÖK tarafından yapılan açıklama ile ALES’in yıl içinde 3 defa yapılacağı açıklandı. Bu açıklamayla ÖSYM’nin düzenlediği ALES, ilkbahar, sonbahar ve Aralık ayı olmak üzere yıl içinde 3 kez yapıldı.

Bu nedenle İlkbahar aylarında yapılan ALES, ALES/1, sonbahar aylarında yapılan ALES, ALES/2 ve Aralık ayında yapılan ALES ise ALES/3 olarak adlandırılmaktadır. Sonuç olarak ilettiğimiz bilgiler doğrultusunda ALES-1 ve ALES-2 arasında bir fark bulunmamaktadır. ALES-1 ilkbaharda, ALES-2 ise sonbaharda yapılan ALES’tir. Adaylar yıl içinde yapılan ALES/1, ALES/2 veya ALES/3’ten herhangi birine ya da hepsine girebilir, aldıkları puanlardan birini -başvuru yapacakları kurumun özel bir isteği olmadığı takdirde- kullanabilirler. Ayrıca 2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle ÖSYM’nin ALES 2020 yılı takvimi sekteye uğramış, Aralık ALES ertelenmiştir. ÖSYM, 18 Ocak 2021 tarihinde ertelenen 6 Aralık 2020 tarihli sınavın yeni tarihini adaylara duyurmuştur.


ALES Puanı Nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) katılan kişiler, sınavda almaları gereken puan türüne yönelik sayısal ve sözel testlerinde sorulan soruların tamamından sorumludurlar. Sınav sonucunda ÖSYM’nin belirlediği ALES puanı hesaplama esaslarına göre doğru ve yanlış cevap sayısı bulunarak doğru cevap sayısından yanlış cevapların ¼ ü çıkarıldıktan sonra elde edilen ham puanlar ALES puanı hesaplama formülü ve ALES katsayıları ile üç farklı puan türünde belirlenir. Bunlar sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleridir.




ALES Puanı Ne İşe Yarar?



ALES’e girerek sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleriyle hesaplanan puanınız yurt içinde yükseköğretim kurumlarına yüksek lisans veya doktora başvuru yaparken değerlendirmeye alınır. Ayrıca ALES puanı Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarında başvurularda geçerlidir. Bunun dışında kamu kurum veya kuruluşlarının sağladığı yurt dışı lisansüstü eğitimi için de değerlendirmeye alınmaktadır. Belirtilen alanlara başvuru yaparken 55 ve üzeri ALES puanına ihtiyacınız bulunmaktadır.  ALES’ten nasıl 55 puan alınır? ya da ALES’ten nasıl 70 puan alınır  hakkında veya merak ettiğiniz diğer konularda bilgi almak isterseniz blog sayfamız üzerinden yazılarımızı inceleyebilirsiniz.



ALES Konuları Nelerdir?


ALES sınav içeriği olarak sayısal ve sözel olmak üzere iki testten oluşur. Sözel testinde Türkçe soruları sorulmaktadır. Sayısal testinde ise daha çok Mat-1 diyebileceğimiz temel Matematik konularını içeren sorular bulunmaktadır. Bunların dışında sayısal testinde sayısal mantık ve sözel testinde sözel mantık soruları da bulunmaktadır. Alınacak puan türüne göre hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini ve konu ve soru dağılımlarını incelediğimiz ALES Sayısal Konu ve Soru Dağılımı, ALES Sözel Alan Konu ve Soru Dağılımı ve ALES Eşit Ağırlık Alanı Konu ve Soru Dağılımı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.





ALES’e Nasıl Çalışılır?



Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) hazırlanırken tümevarım ya da tümden gelim yöntemleriyle çalışabilirsiniz. Tümevarım yöntemi ile çalışmak size daha doğru gelecek ise öncelikle konu eksiğiniz olmadığından emin olmalısınız. Hem sayısal testi için matematik konularından hem de sözel testi için sınavda karşınıza gelecek Türkçe konularından eksikleriniz var ise bunları tamamlamak önceliğiniz olmalıdır. Konu eksiklerini tamamlarken ALES soru tipleri örneklerinden alıştırma yaparak kendinizi bir sonraki aşama olan soru çözüm aşamasına hazırlayabilirsiniz.

Soru çözüm aşamasında ise özgün veya daha önce sınavda çıkmış soruları ayırt etmeden ALES Matematik Soru Bankası kitapları ya da ALES Türkçe Soru Bankası kitapları edinerek konu anlatım çalışması esnasında öğrendiğiniz soru çözüm tekniklerini uygulayarak bol bol soru çözümü yapmalısınız. Deneme çözümü aşaması tümevarım çalışma yönteminde son aşamanız olmalıdır. Tüm soru çözüm tekniklerini öğrenip yeterli alıştırma yaptıysanız ve yanlış cevap sayınız oldukça azaldıysa deneme çözümü aşamasına hazırsınız demektir.

Deneme çözme aşamasında gerçek sınav süresi içinde her bir soru için ayırdığınız süreyi kontrol ederek ilerlemeniz sizin için sınav öncesinde iyi bir pratik olacaktır. Geçmiş yıllarda yapılan sınavları en son aşamada çözerek ALES’e tam anlamıyla hazırlanabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise tümdengelim çalışma yöntemidir. Burada da geçmiş yıllarda yapılan sınavları veya özgün denemeleri çözerek eksik konularınızı belirleyip daha sonra bu konularla alakalı varsa konu eksiğini ALES Matematik Konu Anlatımı veya ALES Türkçe Konu Anlatımı kitaplarından tamamlayabilirsiniz. Daha sonra eksiğinizi tamamladığınız konularla ilgili bol bol soru çözüm alıştırması yaparak tekrar deneme çözebilirsiniz. Her iki yöntemde ALES’te başarı sağlayacaktır. Ancak hangisi ile çalışmak istediğiniz size ve alt yapınıza bağlıdır diyebiliriz. Burada önemli olan 2,5 saatlik ALES sınav süresi için yapabildiğiniz doğru cevaplamanız gerektiğidir. Emin olmadığınız soruları boş bırakarak yanlış cevap sayısını azaltabilirsiniz. Bu da puanınıza ciddi anlamda etki edecektir. ALES’ te aynı zamanda standart sapma ile puan hesaplandığını unutmamalı eğer yapabiliyorsanız zor sorular için ekstra vakit ayırmanızı öneririz



ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?



ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınav olduğu için başvuruları, daha önce ALES’e başvuru yapmamış bu nedenle geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar ya da sistemde bilgileri / geçerli bir fotoğrafı olup yüz yüze başvuru yapmak isteyen adaylar herhangi bir başvuru merkezinden başvuru yapabilirler. Başvuru merkezlerine giderken adayların ALES başvuru formu ve T.C. Kimlik kartlarının yanlarında bulunması gereklidir. Başvuru formuna yine Aday İşlemleri Sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. Online başvurular ise ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapılmaktadır. ALES başvurularında öncelikle başvuracağınız ALES için gerekli başvuru formunu doldurup ÖSYM E- İşlemler-ÖDEMELER başlığından online olarak kredi kartı/ banka kartı ile ödemelerini yaparak aynı gün içinde başvurularını tamamlayabilirler. Herhangi bir sebeple başvurusunu yapmış ancak son başvuru gününde ödemesini yapamayanlar için ÖSYM ALES sınav ücretinin bir gün sonra yatırabilmenize olanak tanımaktadır. Bu durum Geç Başvuru için geçerli değildir. Başvurular ilan edilen başvuru tarihleri arasında, son başvuru tarihinde saat 23.59 a kadar yapılmış olmalıdır. ALES başvurularını kaçıranlar için ÖSYM yine aynı sınav için ilan edilen Geç Başvuru Gününde aynı gün içinde hem başvuru yapıp hem de ücret ödeyerek başvuru yapma hakkı da bulunmaktadır. Geç Başvuru ücretlendirmesi, normal başvuru ücretinden %50 daha fazladır.


2021 ALES Sınavları Ne Zaman?


ÖSYM tarafından açıklanan 2021 ÖSYM Sınav Takvimi’nde, 2021 yılında gerçekleşecek ALES tarihleri aşağıda iletilmiştir.


2021 İlkbahar ALES Tarihleri


Sınav Tarihi: 02 Mayıs 2021
Başvuru Tarihleri: 12- 22 Mart 2021
Geç Başvuru Tarihi: 01 Nisan 2021
Sınav Açıklanma Tarihi: 27 Mayıs 2021 


2021 Sonbahar ALES Tarihleri:


Sınav Tarihi: 19 Eylül 2021
Başvuru Tarihleri: 03 -11 Ağustos 2021
Geç Başvuru Tarihi: 17 Ağustos 2021
Sınav Açıklanma Tarihi: 14 Ekim 2021 2021



ALES/3 Tarihleri


Sınav Tarihi: 21 Kasım 2021
Başvuru Tarihleri: 06-14 Ekim 2021
Geç Başvuru Tarihi: 21 Ekim 2021
Sınav Açıklanma Tarihi: 16 Aralık 2021



Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.