05
%b
2020-ALES/2 Ne Zaman Yapılacak?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi sınavlardan biri olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), başta lisansüstü eğitimi ve akademik kadroları alımlarında kullanılmak üzere kimi alanlarda adayların girmekle yükümlü olduğu bir sınavdır. ÖSYM, 2007 yılından itibaren ALES’i yılda iki kez olmak üzere her yıl düzenlemiştir. 2018 yılından beri sınav sayısını üçe çıkaran ÖSYM, Covid-19 sebebiyle bu yıl için zorunlu olarak sadece 2020-ALES/1 ile 2020-ALES/2’yi yapabilecektir.
ALES Nedir?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), lisansüstü eğitimde, mühendislik tamamlama programlarında, resmi ve burslu statüde lisansüstü eğitim almak için yurtdışına gönderilecek öğrencilerin seçiminde, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadro başvurularında gerekli olan bir sınavdır.Bazı kamu ve özel kurumlar lisansüstü eğitimler için burs verecekleri öğrencilerin seçimini yaparken ALES sonuçlarını değerlendirmeye alabilir. Yine bazı kamu ve özel kurumlar çeşitli kadro alımlarında ALES sonuçlarını gerekli görebilir.
ALES’e Kimler Başvurabilir? ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?
ALES’e herhangi bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar ile zaten bir lisans programından mezun olmuş olanlar ve denklik belgeleri olması koşuluyla yurtdışında lisansını tamamlamış olanlar başvurabilir.ÖSYM tarafından açıklanan başvuru süresi boyunca ALES’e girmek isteyen adaylar, https://ais.osym.gov.tr/ adresinden başvurularını gerçekleştirebilir.
Online olarak yaptıkları başvuruda “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” açıklamasını gören adaylar sınav ücretini yatırdıklarında başvuruları geçerli kabul edilir.
ALES Nerelerde Geçerlidir? ALES’in Geçerlilik Süresi Nedir? ALES Sonuçları Nereden Öğrenilir?
Tezsiz yüksek lisans başvurularında ALES şartı aranmaz fakat isteyen üniversite tezsiz yüksek lisans alımlarına ALES’i şart koşabilir.Tezli yüksek lisans başvurularında ALES şarttır. Herhangi bir yüksek lisans programına başvurabilmek için ALES’ten minimum 55 puan almış olmak gerekir.
Bir doktora programına katılmak isteyen yüksek lisans mezunlarının herhangi bir doktora programına başvurabilmeleri için ALES’ten minimum 55 puan almış olması gerekir.
Lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisans yapmadan doğrudan doktora eğitimi almak isteyen adaylar ALES’ten minimum 80 puan almak zorundadır.
Yurtdışında resmi veya kısmı burslu olarak lisansüstü eğitim almak isteyen adayların ALES’ten minimum 75 puan almaları gerekir.
Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalara başvurmak yapabilmek için adayların minumum 70 puan almaları gerekir.
ÖSYM ALES’in geçerlilik süresini, sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl olarak belirlemiştir.
Adaylar ALES sonuçlarını, ÖSYM’nin sonuçları açıklandığı tarihten itibaren https://sonuc.osym.gov.tr/ adresindeki “ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi”ne T.C. Kimlik /Y.U. numaraları ve şifreleri ile girerek öğrenebilir.
ALES’te hangi konulardan soru gelmektedir?
ALES’te Sözel Testi (50 soru) ve Sayısal Testi (50 soru) olmak üzere iki test bulunur. Testlerdeki soruların konu dağılımı aşağıdaki gibidir. ALES’e giren adayların bu 100 soruyu 150 dakika içinde çözmesi beklenir.ALES Sözel Testi Konuları
Temel Türkçe Konuları
Sözcükte Anlam, Cümlede Anlama, Anlatım Biçimleri, Anlatım Bozuklukları, Paragraf.Sözel Mantık Konuları
Şifreleme, Şifre Çözümleme, Sözel Akıl Yürütme, Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme.ALES Sayısal Testi Konuları
Temel Matematik Konuları
Temel Kavramlar, Bölme ve Bölünebilme, Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok, Rasyonel Sayılar, Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Denklemler, Oran-Orantı, Sayı ve Kesir Problemleri, Yaş Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, Hareket Problemleri, Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri, Karışım Problemleri, Kümeler, İşlem- Modüler Aritmetik, Olasılık, Permütasyon, Kombinasyon.Geometri Konuları
Doğruda Açılar, Üçgende Açılar, Üçgende Uzunluk ve Alan Üçgende Açıortay,Kenarortay ve Benzerlik, Dörtgenler, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Katı CisimlerSayısal Mantık Konuları
Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma, Şekil Bilgisi ve Sayı Dizileri, Mantıksal Muhakeme ProblemleriALES Çıkmış Sınav Soruları ve Cevap Anahtarlarına Nereden Ulaşılır?
ALES’in çıkmış sınav soruları ve cevap anahtarlarına ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Bu adresteki “Geçmiş Yıllardaki Sorular” sekmesine tıklayarak ALES’in ve diğer sınavların yayımlanmış olan soruları ve cevap anahtarlarına erişebilirsiniz.Dilerseniz “Çıkmış ALES Soruları” adlı yazı başlığımız içinden çıkmış ALES sorularına ulaşabilirsiniz.
2020-ALES/2 Ne Zaman Yapılacak?
2020-ALES/2: 06.12.2020 tarihinde yapılacaktır.Sınav başvuru tarihleri ÖSYM tarafından henüz açıklanmamıştır. 2020-ALES/2’ye girecek adayların ödemesi gereken sınav ücreti 130 TL’dir.