shape shape shape shape
2020-ALES/1 Ne Zaman Yapılacak?
05
May
0 Yorum
382 Görüntülenme

2020-ALES/1 Ne Zaman Yapılacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), lisansüstü eğitimde, mühendislik tamamlama programlarında, resmi ve burslu statüde lisansüstü eğitim almak için yurtdışına gönderilecek öğrencilerin seçiminde, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına başvurularda ve kimi kamu ve özel kuruluşların burs ile çeşitli kadro başvurularında gerekli olan bir sınavdır. 2018 yılından beri yılda 3 kez yapılan sınav, bu yıl ise COVİD-19 salgını sebebiyle 2020-ALES/1 ve 2020-ALES/2 olmak üzere iki kez yapılacak.

2020-ALES/1’e Kimler Girebilir? 2020-ALES/1’in Başvurusu Nasıl Yapılır?

ALES’e herhangi bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, zaten bir lisans programından mezun olmuş olanlar ve denklik belgeleri olması koşuluyla yurtdışında lisansını tamamlamış olanlar girebilir.

ALES’e girmek isteyen adaylar, ÖSYM tarafından açıklanan başvuru süresi boyunca https://ais.osym.gov.tr/ adresinden başvurularını gerçekleştirebilir.

Online olarak yaptıkları başvuruda “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” açıklamasını gören adaylar sınav ücretini yatırarak işlemlerini tamamlar.

2020-ALES/1’e Girerken Adayların Yanında Bulundurması Gerekenler Nelerdir?

Adayların, sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresine T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaparak sınav giriş belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktıları almaları gerekir. Belge üzerinde adayın fotoğrafının görünür olması gerekir. Sınava girerken adayların Sınav Giriş Belgesinin yanında T.C. Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportlarının aslı yanında bulunmalıdır.

2020-ALES/1’e Girerken Adayların Yanında Bulundurmaması Gerekenler Nelerdir?

26 Eylül 2012 tarihli ve 28423 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerince sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu sebeple ALES’e girecek adaylar sınav binalarına çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (halka alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing (taşsız, metal top veya sivri uçlu hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla; cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla; kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla; şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle, ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır. (https://www.osym.gov.tr/TR,19295/2020-ales1-kilavuz-ve-basvuru-bilgileri.html)

“Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” için tıklayınız: https://www.osym.gov.tr/TR,475/sinava-giris-kosullari.html

2020-ALES/1 Başvuru Tarihi Ne Zaman?

2020-ALES/1 başvuru tarihleri 23.03.2020 tarihinde sonlanmıştır ancak başvurusunu yapmamış adaylar için ÖSYM geç başvuru tarihi belirlemiştir. 2020-ALES/1 geç başvuru ücreti 195 TL olup 2020-ALES/1’in geç başvuru tarihi 01.07.2020’dir. Adaylar bu tarihte saat 23.59’a kadar başvurularını yapabilirler.

ALES Geç Başvuru Nedir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017 yılından itibaren ALES dâhil olmak üzere düzenlediği merkezi sınavlar için başvuru süreci bitmiş fakat henüz yapılmamış sınavlarda uygulamak üzere geç başvuru sistemini başlatmıştır.

Geç başvuru sistemine göre sınav başvuru süreci boyunca başvurularını yapmamış adaylar, ÖSYM’nin sınav yoğunluğuna göre belirlemiş olduğu bir günde https://ais.osym.gov.tr adresinden saat 23.59’a kadar başvurularını yapabilmektedirler.

ÖYSM’nin düzenlediği sınavlara başvuru süreci, https://ais.osym.gov.tr adresindeki ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden adayların T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle girerek ilgili sınav formunu doldurmalarıyla başlar. Bu form doldurulduktan sonra adayların sınav ücretini yatırması gerekir. Adaylar sınav ücretini yatırana kadar başvuruları onaylanmaz. Bu sebeple kendilerine tanınan süre zarfında sınav başvurusu yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adaylar da geç başvuru sisteminden yararlanabilir.

Geç başvuru ücretini yatırıp başvurusu onaylanan adaylar 2020-ALES/1’e girme hakkı kazanırlar.

2020-ALES/1, 16.08.2020 tarihinde yapılacaktır.

Sizin İçin Önerdiğimiz Eğitimlerimiz

Alanınız ve hedeflerinize uygun diğer kurslarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.